Inne i lägenheten på Kvarnhagsplan i Hässelby gård sover fembarnsmamman Ingela Henrysdotter, 47, med mjukisbyxor, underställströja och sockor på. Ibland tar hon även på mössa.

Golvet är kallt och det drar från lägenhetsfönstren. Sedan i oktober har kylan varit påtaglig, enligt Ingela. Då hade inomhustemperaturen sjunkit till 17 grader. Hyresvärden, kommunala Stockholmshem, luftade elementen utan att det blev någon skillnad.

– De gjorde det ytterligare en gång. Då sjönk temperaturen i stället kraftigt. Som lägst var det nere på 13,2 grader, berättar Ingela.

De senaste veckorna har innetemperaturen pendlat mellan 15 och 17 grader. Det är långt ifrån de 20 grader som enligt Folkhälsomyndigheten är lägsta tillåtna innetemperatur.

– Jag har ringt hit Stockholmshem flera gånger om kylan utan att det blivit bättre. Det är hemskt när det varit som värst, säger Ingela.

Värden: För kallt

Stockholmshem bryter mot reglerna som situationen är just nu och när vi kontaktar Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, reagerar hon på Ingelas situation.

– 13 grader är på tok för kallt, så ska det inte vara, säger hon.

Enligt Åsa Stenmark håller Stockholmshem sig normalt med en innetemperatur på 20-21 grader i lägenheterna. Något hyresgästerna är nöjda med.

– Men om temperaturen utomhus växlar snabbt hinner inte alltid husets värmesystem kompensera direkt och då kan man få det kallt tillfälligt. Då kan vi få en del klagomål, men det löser sig när värmesystemet kommit ikapp.

Men vad gör ni när hyresgäster fryser?

– Är det fel på värmesystemet så åtgärdar vi det. Det kan även handla om att elementen måste luftas eller fönster tätas. Det är också vanligt att folk möblerar för elementen, då fungerar inte värmen som den ska.

Åsa Stenmark återkommer senare till Mitt i och berättat att man upptäckt ett fel i friskluftsventilerna i Ingelas hus. Detta ska åtgärdas och dessutom har man nu höjt värmen i undercentralen.

Siffror som Mitt i begärt ut pekar på en kraftig ökning av klagomål på kalla hyreslägenheter hos allmännyttan under 2021.

Kan få hyresavdrag

Bilden bekräftas av Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Det är klart fler klagomål än förra vintern till både privata och kommunala hyresvärdar. Mycket verkar röra gamla fastigheter där fönster, tak och värmesystem behöver bytas ut.

Hur ofta får hyresgäster kompensation?

– Hyresavdrag är vanligt. Från 10 procent och uppåt av en månadshyra. Så det ska man tänka på.

Ingela Henrysdotter är luttrad efter över långt över två månader med ett kallt hem.

– Jag försöker få till en hyresreduktion. Men det är en väldigt frustrerande situation.