Marina Santini och Mathias Thiel har bott i kvarteret Plankan i närheten av Högalidsparken i ungefär 17 år. Snart kan de tvingas flytta.

Deras hyresvärd Svenska Bostäder (SB), som också ansvarar för bygget i kvarteret, har sagt upp deras kontrakt. De anser att Marina Santini vid flera tillfällen utsatt anställda för ”allvarliga och upprepade trakasserier”.

Bolaget menar att det rör sig om hundratals mejl och synpunkter som skickats in, men Marina Santini menar att hon haft god anledning.

– Jag ville synliggöra skandalen så jag har mejlat politiker, allt. Jag ville visa att folk lider. Mycket är också felanmälningar jag gjort via Mina sidor.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-prislappen-pa-plankan-over-1-miljard/repvcE!97StOCO9x9FvG8YHYYOgGw/

Byggprojektet i kvarteret Plankan har varit omtvistat. Sedan 2014 har budgeten, på grund av förseningar och oväntade förutsättningar, ökat från 400 miljoner kronor till över en miljard.

Miljöförvaltningen har varit där med anledning av den stora mängden klagomål om buller och stök. SB har gett boende hyreslättnader med anledning av störningarna.

Flaggat mot bygget

Då paret motsatt sig vräkningen har ärendet hamnat i hyresnämnden. Förutom det stora antalet mejl som SB hänvisar till menar de att Marina Santini vid två tillfällen skrikit på byggarbetare så att de behövt avbryta sitt arbete.

De vänder sig även mot att hon har hängt ut vepor från sina fönster med kritiska budskap mot både Svenska bostäder och den tidigare entreprenören.

– SB har ofta fokuserat på Marinas budskap och att personer nämnts vid namn i mejl. Men jag tror inte de hade reagerat på veporna om det hade varit Hammarbyflaggor, säger Mathias Thiel.

SB pekar också på när Marina Santini fördes bort av polis efter att ha försökt stoppa byggtrafik från att köra in på gården. Hon dömdes senare för våldsamt motstånd.

Det och mycket av det som tas upp i underlaget borde inte påverka deras rätt att hyra en lägenhet, menar paret.

– De har samlat en dossier på Marina, hittat allt de kan för att bli av med en kritiker, säger Mathias Thiel.

https://www.mitti.se/nyheter/kvarteret-plankan-700-dagars-byggkaos-utan-slutdatum-i-sikte/repulv!40PKBWILOiRNQ4JBbxsWaQ/

Stöd från grannar

En namninsamling startades bland grannar för att protestera mot vräkningen. På kort tid samlades 125 underskrifter in.

Hyresgästföreningen centralt har valt att inte stötta paret juridiskt till stora delar utifrån de skäl som SB lägger fram. På sin sida har de däremot Hyresgästföreningen Södermalm.

– Med tanke på vad de utsatts för kan jag förstå att de blivit desperata. Även om Marina tagit i i sina protester tycker inte vi att det är skäl för vräkning, säger ordföranden Yngve Sundblad.

– Det finns även ett enormt missnöje mot bygget. Det är min bestämda åsikt att man med vräkningen vill statuera exempel. Man ska inte protestera så här mycket.

Mitt i har varit i kontakt med Svenska Bostäder, som inte vill kommentera enskilda ärenden. De delar dock inte bilden av att bolaget statuerar exempel.

Parterna försöker nu nå en överenskommelse via ombud. Om det inte går avgör hyresnämnden fallet.

https://www.mitti.se/nyheter/skanska-tar-over-bygget-i-kvarteret-plankan/repvfp!cicNdHc8LoxwOPig2iJxRw/