Täby

Hon är uppvuxen ett stenkast från Täby centrum, där vi möts på ett kafé. Med andan i halsen slår hon sig ner efter att ha kommit med tåget från Norrköping där hon var på förhandsvisningen av UFO Sweden. En ny sci-fi och äventyrsfilm som hon medverkar i och som hade premiär på juldagen.

 Under sin hittills korta karriär har Sara Shirpey hunnit med en hel del. Hon har spelat teater, varit med i tv-serier och spelat i flera filmroller.

Från Handels till scenskolan

Efter att ha tagit examen från Handelshögskolan var yrkeslivet redan utstakat. Tanken var att ha en akademisk karriär.

– Jag har alltid sett utbildning som en trygg försäkring, säger Sara Shirpey.

Men ett år efter sin examen bestämde hon sig för att satsa på skådespelarkarriären. 2017 blev hon antagen till scenskolan i Göteborg.

– Jag har nog haft det inom mig men jag insåg rätt sent vad jag ville göra. Jag började ta teaterkurser på kvällarna samtidigt som jag pluggade på Handelshögskolan.

Det fanns inte någon definierande punkt men tiden på kvällskurserna gjorde henne på det klara med vad hon ville i livet.

Till skillnad från många av de nya klasskamraterna så saknade Sara erfarenhet, vilket gjorde att hon ifrågasatte sig själv.

– Det var jätteläskigt att byta riktning så tvärt. Jag kände mig lite som en bluff eftersom jag inte hade någon längre erfarenhet som många andra. Med tiden så lärde jag mig mer och blev tryggare i mitt hantverk, vilket ju är syftet med scenskolan.

Högt tempo

2020 tog hon examen och har sedan dess hunnit med att arbeta på Folkteatern i Göteborg och på Stockholms stadsteater.

– Jag har jobbat väldigt intensivt sedan jag gick ut scenskolan för två år sedan. Det har blivit lite av en ketchupeffekt att så mycket har kommit ut i år.

Just nu går Spelskandalen på SVT Play, Handen på hjärtat på TV4 Play och den 25 december har filmen UFO Sweden premiär. Den intensiva perioden och rollerna hon porträtterat var också bidragande till att hon tidigare i år vann pris i kategorin Rising star award på Stockholms filmfestival. Ett bra betyg på ett strävsamt arbete.

Och när det gäller UFO Sweden får hon känslan av att den lika väl kunde varit producerad på annat håll.

– Filmen känns inte så svensk utan mer som en riktig storproduktion. Det är annorlunda att se sig själv på duken så jag analyserar och granskar min egen prestation, men det är samtidigt spännande och roligt att se vad jag varit med och skapat.

Hon berättar att det finns en hel del skillnader mellan att jobba på teater och att spela in film och serier.

– När du spelar teater så repeterar du i grupp under en längre tid och sedan spelar du upp och får en direkt respons från publiken. När du spelar in film och tv så är det en annan förberedande process. Efter inspelning så kan det ta ett år innan det blir aktuellt igen och då har jag gått vidare med andra projekt.

Behind the scenes. I UFO Sweden spelar Sara karaktären Tomi som är polis.

Behind the scenes. I UFO Sweden spelar Sara karaktären Tomi som är polis.

wepix

Huvudroll. Sara Shirpey spelar i TV4 Plays serie Handen på hjärtat. Serien hade premiär i november 2022.

Huvudroll. Sara Shirpey spelar i TV4 Plays serie Handen på hjärtat. Serien hade premiär i november 2022.

TV4/Cmore

Rätt val

Trots det höga tempot så känner hon att skådespelaryrket är det rätta för henne. Och vad gäller framtiden så tillåter hon sig att få drömma.

– Jag har hittat rätt. Jag hoppas att jag får fortsätta att skådespela och ha en framtid där jag har möjlighet att välja mina projekt både i Sverige och utomlands. Jag vill kunna styra över mitt yrke och ha en bra balans mellan yrkesliv och privatliv, berättar Sara Shirpey.