I Upplands Väsby får fyrverkerier antändas från klockan 23 på nyårsafton till klockan 01 nyårsdagen, enligt kommunens ordningsföreskrifter.

Men det är inte alla som håller den tiden.

Varje år skjuts det upp raketer både före och efter de klockslagen.

Nu lägger Kristdemokraterna i Upplands Väsby fram med en motion med anledning av detta.

– Det kom ett mejl om detta från en Väsbybo. Mina egna tankar hade gått i samma riktning men nu fick jag en puff i rätt riktning, säger gruppledare Maria Fälth (KD).

I motionen pekar de på just den mängd fyrverkerier som antänds vid andra tider än de bestämda.

"Vi är många som frågar oss varför det inte går att stoppa de fyrverkerier som ändå antänds och skapar oro hos många, på andra tider än de angivna", skriver Maria Fälth och Kristina Klempt från KD.

Kommunalt nyårsfyrverkeri

Partiet vill i första hand att kommunen anordnar ett fyrverkeri under nyårsnatten.

"Detta skulle minska den privata efterfrågan om att själva anordna. Detta skulle minska både ljud som skrämmer och även skräpet som ofta följer på privata aktiviteter", står det i motionen.

Är detta inte ett alternativ vill partiet att kommunen anvisar en eller flera platser dit privata sällskap kan bege sig för att ägna sig åt fyrverkeriaktiviteter.

"Fyrverkerier är en trevlig aktivitet runt nyår, och ska även i fortsättningen vara en del av nyårsfirandet, men det finns möjlighet att begränsa antalet ställen som detta skulle kunna ske. Tiden är ju redan bestämd, men att även begränsa till några ställen i kommunen vore bra för oss alla", står det i motionen, som anmäls till kommunfullmäktige den 13 januari.