Slumpen placerade Kary H. Lasch i Sverige. 1938 var han på besök hos en vän i Stockholm när Tyskland invaderade hans hemland Tjeckoslovakien. Här blev han kvar resten av livet.

Lasch levde en stor del av sitt liv i en enkel enrummare på Brantingsgatan på Gärdet och en ateljé på Skeppar­gatan.

När Lasch gick bort i cancer för drygt 30 år sedan lämnade han över en halv miljon negativ efter sig. 2019 köpte Michel Hjorth och Christer Löfgren bildskatten. Sedan följde ett mastodontarbete med att bringa ordning och digitalisera.

Två år senare resulterade det i en bok i tre volymer, Kary H. Lasch – The Golden Years.

I helgen öppnar en utställning med samma namn på Fotografiska där ett hundratal av hans bilder visas. Några celebriteter presenteras
i bildserier med en berättelse om hur bilderna kom till.

– Han hade en väldigt lång karriär, men vi har valt att ­fokusera på 50- och 60-­talen, som var gyllene år både för festivalen i Cannes – som han besökte varje år – och för honom själv, säger Lisa Giomar Hydén, curator och utställningsansvarig.

Talade sex språk

Kary H. Lasch kom från en välbärgad och välutbildad familj, hade gått på internat i Schweiz och talade sex språk flytande. Han beskrivs som något av en orädd galenpanna. Lasch lyckades inte bara upptäcka Brigitte Bardot och fotografera en massa superkändisar, utan blev dessutom vän med många av dem.

– Han kunde röra sig i olika typer av kretsar och skapa varma relationer som jag tycker känns i bilderna. Kary levde genom sin kameralins.

”Speciell färgskala”

När Lisa Giomar Hydén ska välja några favoriter från utställningen säger hon:

– Jag har många. Till exempel när Sophia Loren åker tåg till italienska filmveckan i Stockholm. Sedan gillar jag det av den finska Hollywoodstjärnan Taina Elg - det och ett par andra är tidiga färgbilder med en väldigt speciell färgskala och en enorm utstrålning.

Kary H. Lasch – The Golden Years visas till och med den 14 april.