– Ja, det är målet. I fjol öppnade vi den 20 december och det hoppas vi på i år också, säger Olle Carlsson, snöskaparveteranen som har jobbat med Väsjöbacken i över 30 år.

Ett kabelbrott tidigare i veckan ställde till det men nu går snökanonerna varma igen i den redan vitfärgade Väsjöbacken.

Prognosen ser god ut och håller den i sig kommer backen alltså att kunna öppna kring den 20 december. På julafton håller man däremot stängt.

– Ja, vi har haft öppet någon julafton, men det var ganska få som kom och vi hade inte så många som ville jobba heller i år, säger Olle Carlsson.

Många minus, tack

På Bisslinge började snökanonerna mullra den 7 december.

– Ja, nu är det kallt och bra! säger Magnus Adén på Bisslinge Förvaltning som för tredje året sköter driften av konstsnöspåret på egen hand.

Bisslinge. Även här jobbar kanonerna för högtryck.

Bisslinge. Även här jobbar kanonerna för högtryck.

Magnus Adén

Även längdentusiasterna kan se fram emot att kunna ställa sig på laggen några dagar före jul.

– Ja, något form av spår ska vi se till att ha innan jul. Hur långt det blir är det vädret som avgörs. Är det två minus så blir det inte så mycket snö, men är det nio minus som i dag så går det väldigt bra, säger Magnus Adén.

Tjälen måste sätta sig

Han måste också se upp för att börja köra ut snö till spåren alltför tidigt eftersom jobbet sker på en befintlig golfbana.

– Det behöver ha hunnit bli rejäl tjäle i marken så att lastbilar kan köra utan att förstöra banan, säger han.