Det var ett långt fackeltåg som slingrade sig mellan hus på Siriusgatan i Bergsjön under torsdagskvällen, i förra veckan. Över 200 hyresgäster slöt upp i manifestationen mot ännu en hyreshöjning i området.

– Man måste kämpa för sina rättigheter, mänskligheten och rätten att bo kvar. Jag gör min del, vad som händer sedan vet jag inte. Vi blir glada om hyresvärden, som har makten, tar hänsyn till vår kamp, säger Khaled Arouf, en av hyresgästerna.

Bakgrunden är att Familjebostäder under de senaste två åren har genomfört en omfattande fasadrenovering av husen på Siriusgatan. Nyligen kom dessutom besked om att ett oväntat stambyte är på gång. Samtidigt har hyresvärden annonserat en hyreshöjning med femton procent över en femårsperiod.

Det väcker stor oro i området.

– Under manifestationen kom det fram att många var oroliga. Det var flera hyresgäster som höll tal och uttryckte en desperation över att inte ha råd med en högre hyra, säger Catherine Holt, ombyggnadsansvarig Hyresgästföreningen Norra Göteborg.

Khaled Arouf, som har bott i huset i 15 år, är en av dem. Han har idag en acceptabel hyra för sin trerumslägenhet. Men som ensamstående pappa har han inga marginaler för ökade kostnader. Nu är han rädd för att han ska tvingas flytta om hyran blir för hög.

– Jag är inte ensam om att vara orolig. Här bor många familjer med låga inkomster som inte klarar av flera hyreshöjningar på rad, säger han.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/fackeltag-mot-hyreshojningar/repvka!tPIs2Bh4D@TCuFPzgxY4EQ/

Hyror som matchar inkomst

För det finns inte många ställen att flytta till om man inte har råd att bo kvar på Siriusgatan som har relativt låga hyror, menar Caroline Holt.

– I diskussioner om hyreshöjningar hörs ofta argumentet att det är billigare än nyproduktion och i andra områden. Men det är fortfarande inte rimligt i förhållande till de boendes inkomst, säger hon.

Därför fortsätter kampen för “rätten att bo kvar”.

På söndag arrangerar Hyresgästföreningen Norra Göteborg en manifestation på Gustav Adolfs torg. Hyresgästerna från Siriusgatan är inbjudna. Boende från privata hyreshus på Tideräkningsgatan, Solståndsgatan och Decenniumgatan kommer också att delta.

– Privata hyresvärdar är ännu svårare att påverka. Men det är viktigt att markera. Många hyresgäster är i en situation med renovering, samtidigt som värdarna vill ha en tioprocentig höjning utöver det nästa år. Det innebär en enorm höjning och en enorm oro, säger Caroline Holt.