De välklippta gräsmattorna lyser knallgröna och syrenerna står i full blom. Ett kungligt litet paradis är vad det är.

Men i Ulriksdals slottspark, eller närmare bestämt i skuggan av lindarna utanför det stängda slottskaféet, växer ilskan.

– Jag älskade det här stället, säger Chandini Diwan.

Hon är uppvuxen i Bergshamra och bor idag i Järvastaden.

Kaféet har i 17 år varit målet för otaliga hund- och senare barnvagnspromenader. Men siste december tog det slut.

Detta sedan kaféägaren Indira Alikalfic blivit uppsagd av hovet genom Statens fastighetsverk, något som Mitt i rapporterade om i vintras och som SVT:s Uppdrag granskning tog upp i programmet "Kungens bostäder".

Solnaborna har startat en namnlista med målet att få tillbaka Ulriksdals slottscafé. "Vi är bara en bråkdel av alla som står bakom, så många sörjer", säger Mia Ekman till vänster i bild.

Solnaborna har startat en namnlista med målet att få tillbaka Ulriksdals slottscafé. "Vi är bara en bråkdel av alla som står bakom, så många sörjer", säger Mia Ekman till vänster i bild.

Stefan Källstigen

Kungen behöver lokalen nu, fastslår hyresvärden, och har rätt till den genom den så kallade dispositionsrätten.

– Jag har inget emot kungahuset men det känns så jäkla onödigt att stänga en fungerande verksamhet som varit så omtyckt, säger Chandini.

Startat namninsamling

Lollo Spång, en annan stammis, instämmer.

– Indira satte verkligen sin prägel på kaféet, det var personligt, gemytligt. Vi är enormt många som saknar det.

Hon och Chandini har startat en namninsamling i protest mot uppsägningen, "Vi som vill ha kvar Ulriksdals slottscafé som det är". På två dagar fick den 700 namn.

"Jag har inget emot kungahuset men det känns så jäkla onödigt att stänga en fungerande verksamhet", anser Chandini Diwan.

"Jag har inget emot kungahuset men det känns så jäkla onödigt att stänga en fungerande verksamhet", anser Chandini Diwan.

Stefan Källstigen

– Jag har retat mig så ska du veta, känt maktlöshet. Men så tänkte jag att som grupp kan vi göra något för att försöka få tillbaka vårt älskade kafé. Nu riktar vi oss till kungen och Silvia, hovstaterna och Statens fastighetsverk.

Ståthållarämbetet ska driva

Det som uppges vara orsak till uppsägningen är ett ökat besökstryck i parken som ställer krav på ett ordentligt besökscentrum.

Solnaborna i slottsparken är skeptiska. Folk kom ju till hit mycket på grund av kaféet, menar de. Några säger att det redan blivit mindre folk i parken sedan det stängde.

– Och ett besökscentrum är ju precis vad var. Indira har förvaltat stället i samklang med historian och omgivningarna, hon har varit en ambassadör för slottet och hovet, säger Mia Ekman.

I SVT:s program framkom ett andra skäl till uppsägningen. Ståthållarämbetet behöver intäkter.

Det är de som ska driva verksamheten nu, skriver Kungliga hovstaternas informationsavdelning i ett mejl till Mitt i.

Kafélokalen håller just nu på att renoveras, en ny entré byggs. I höst ska besökscentret, kombinerat med kafé öppna, hälsar hovet.

Här vill man satsa på guidningar, biologisk mångfald, betande djur och kulturevenemang. Man ska också informera om regler i parken och motverka nedskräpning, något som varit ett problem, enligt hovet.

Kräver miljoner

En rättslig process pågår vid sidan av namninsamlingen. Statens fastighetsverk har, vilket blev känt i SVT:s program, erbjudit Indira Alikalfic 500 000 kronor i kompensation.

Oskäligt lite, menar Tommy Hansson som bor inom slottsområdet. Han är engagerad i Indiras fall och berättar att jurister förbereder en stämning mot hyresvärden.

Tommy Hansson här engagerad i kaféet och menar att hanteringen strider mot lagen.

Tommy Hansson här engagerad i kaféet och menar att hanteringen strider mot lagen.

Stefan Källstigen

De menar att uppsägningen bryter mot hyreslagen.

– Det är helt okej att säga upp en hyresgäst. Men då ska man erbjuda en likvärdig lokal eller ersätta skadan det innebär.

Kaféet är, enligt Tommy Hansson, värderat till mellan fem och tio miljoner.

– Att ha hovet som motpart? Det är David mot Goliat kan man säga. Men jag kommer inte att ge mig. Hon ska ersättas så som det står i lagen.

– Men helst komma tillbaka, säger Lollo Spång.

Få kommentarer

Varken hovet eller Statens fastighetsverk har kommenterat anklagelserna om att uppsägningen skulle vara i strid med hyreslagen när Mitt i ställt frågor om det.

Huvuvida kungen själv står bakom beslutet att stänga kaféet besvaras med att Ståthållaren agerar på uppdrag av densamme.

Nytt på gång.

Nytt på gång.

Stefan Källstigen

Kaféägaren i slottsparken: "Sorgligt"

Att bli av med sitt livsverk var en chock, berättar utkastade Indira Alikalfic.

– Det känns sorgligt. Kunderna har förlorat sitt kafé. Mina anställda – många ungdomar – sitt jobb. Jag har förlorat min glädje och yrkesstolthet.

Indira Alikalfic säger att hon fortfarande håller på att landa i det.

Brevet med uppsägningen kom en dag före jul. Hon hade då byggt upp verksamheten under sjutton år, aldrig haft en ledig vecka.

– Jag har öppnat klockan åtta, varje dag året runt. Jag är entreprenör, du vet, har har alltid älskat att jobba.

Hon säger att hon inte haft kraft att sitta vid något förhandlingsbord än, men att hon inte godtagit de 500 000 kronor hon erbjöds av Statens fastighetsverk.

"Inte bitter"

Indira är bosnier och kom till Sverige på 90-talet. Bakgrunden är avgörande för både slitet och den inställning hon har idag till allt som hänt, menar hon.

– Jag kom från krig med min åttamånaders son och en påse, det var allt. Sen har jag byggt upp vårt liv och en tro på demokratin. Det tog tid. Nu känns det som att allt det blev förlorat i en smäll.

– Men jag är inte bitter. Jag är glad att ha så många människor på min sida. Jag har inget emot kungafamiljen och jag hoppas att det blir bra, det nya också. Jag hade bara önskat att man behandlade företagare på ett bättre sätt.

I SVT:s Uppdrags granskning säger ståthållare Staffan Larsson, som gav direktiv om uppsägningen av kaféet, såhär:

– Det är alltid tråkigt när man hamnar i sådana här situationer, när en lokalhyresgäst inte får förlängt kontrakt.