I över tio år har arbetet och förberedelserna inför Göteborgs 400-årsjubileum pågått. Den soldränkta Jubileumsfestivalen i juni blev ett efterlängtat startskott till det 100 dagar långa firandet.
– Det var den bästa starten vi kunde få. Folk vallfärdade till Frihamnen och skapade tillsammans en fantastisk fest. Festivalen visade samtidigt hela andemeningen till firandet – att det här är för alla, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.
Regnig sommar 1923
Festligheterna fortsatte sedan under hela sommaren men i mindre skala, utspritt över hela staden.
– Programmet bygger på att väldigt många är med och bidrar med innehåll. Det har gett en otrolig bredd vilket är bland det häftigaste med hela jubileumsfirandet. För det visar samtidigt en bred bild av Göteborg som ju är staden vi firar. Jag är överväldigad av allt engagemang från både besökare och aktörer.
Den största utmaningen har egentligen varit det otippade sommarvädret som följde, menar Therese Brusberg. Men regn och rusk är inte unikt för just detta jubileum.
– Gör man en återblick till 300-årsjubileet så inser man att det regnade mycket då med. Typisk svensk sommar – då som nu.
Lämnar spår
Det långa födelsedagskalaset lider mot sitt slut. Hundra dagar av folkfest avslutas under en fullspäckad finalhelg i månadsskiftet. Men jubileet kommer att lämna tydliga avtryck även framöver.
– Uppdraget handlar även om att det ska bli bestående delar som utvecklar Göteborg.
Flera satsningar blir kvar som Jubileumsparken med bad och lek. Men Therese Brusberg vill även lyfta mjuka värden som har uppstått i alla tusentals möten.
– Föreningar, näringsliv och invånare har hittat nya sätt att göra saker tillsammans som de vill fortsätta att utveckla. Vi har lärt oss jättemycket och kommer att använda lärdomarna från jubileet för att göra Göteborg till en ännu bättre stad.