Jonglering är som ett musikstycke för ögat, eller ett konstverk målad i luften. Det menar Jay Gillian, som under sportlovet kommer till Stenhamra bibliotek med cirkusföreställningen Reflex.

Det är en summering av ett liv av jonglering.

– Jag har jonglerat i 35 år och jag har varit besatt av det som konstform och var gränserna går för vad det kan vara. Det här är en personlig historia om mitt liv, säger han.

Lärde sig från biblioteksbok

Han växte upp i USA och som åttaåring lånade han en bok på biblioteket och lärde sig själv att jonglera. Sedan dess har han uppträtt i 30 olika länder, undervisat i jonglering på Stockholms konstnärliga högskola och blivit tilldelad en Award of excellence från International Jugglers’ Association.

I sin föreställning vill Jay Gillian utforska vad gränserna går för vad jonglering kan vara.

I sin föreställning vill Jay Gillian utforska vad gränserna går för vad jonglering kan vara.

Hans Vera

"Universum jonglerar med sig själv"

I sin föreställning tacklar Jay Gillian diskussionen som finns kring vad jonglering är. På ena sidan finns den stränga definitionen – hanteringen av minst en boll mer än antalet händer som har kastat den.

– På andra sidan spektrat finns de som menar att jordens rotation runt solen är jonglering. Att universum jonglerar med sig själv eftersom planeterna rör sig i mönster utan att kollidera med varandra.

– Min pappa jobbade för Nasa och Neil Armstrong, den första mannen på månen, kom från Ohio precis som jag. Jag har alltid haft en stark koppling till rymden, och det finns med i föreställningen. I slutet av showen avgör jag om jonglering är yttre rymden, eller något annat.

Genom en maskin som jonglerar, och jonglering med fläktar och fjädrar ligger Jay Gillians föreställning långt från konventionella cirkustricks, som ofta bygger på att det aningen är svårt eller farligt.

– Det jag gör är mer modern dans än Cirkus Scott, mer koreografi än elefanter och tigrar.

Inte raketforskning

Och även om föreställningen handlar om rymden så är det inte raketforskning.

– Det finns inga djupa gömda frågeställningar som du behöver förstå. Det är jonglering. Jag kastar bollen och jag fångar bollen. Det kommer bli kul!