– Solna har saknat en scen för levande kultur. Och sticker man ut hakan och säger så, då får man väl göra något åt saken själv.

Det säger Johan Mörk, 36 år från Huvudsta. Han är kapellmästare och frilansande musiker med elbas som huvudinstrument.

Nu bjuder han in Solnaborna till "Johans hörna" på Folkets hus. Koncept enligt följande: Ett husband kompar, en folkkär artist gästar.

Det blir musik, rövarhistorier, snack och skoj.

– Som publik ska man kunna förvänta sig att varje tillfälle blir unikt. Är det en musikalisk gäst kan hen vara med och spela, i annat fall vara med och välja låtar. Idén är att lära känna gästerna genom musiken.

Den lokala touchen är viktig.

– Husbandet kommer att bestå av locals, säkert lite olika varje gång. När jag frågade runt i mitt kontaktnät av kulturarbetare om vilka som bor i Solna fick jag ihop en lista på 40-50 namn.

Premiär i veckan

Johans hörna äger rum en gång i månaden med start 4 oktober då skådisen Reuben Sallmander gästar.

Och mer är på gång i Folkets hus. Vad sägs om filmklubb, författarmöten, sopplunch och akvarellmålning?

Johan Mörk, som upplevde scenutbudet rejält skralt när han letade platser att förverkliga sin idé på i Solna, tror på en rik kulturhöst.

– Det var bra tajming för mig, Folkets hus hade planerat för en ganska frikostig kultursatsning och kändes som en naturlig samarbetspartner. Jag hoppas att det vi ser nu en kulturgryning i Solna.

Upplev Solnas historia till fots. Solna hembygdsförening anordnar flera stadsvandringar för både medlemmar och icke-medlemmar.

Den 15 oktober är Vireberg i fokus, ett område som utvecklades från jordbrukssamhälle till modern stadsdel på tio år (samling vid Dallashuset kl 11). Vandringen avslutas med kaffe på Charlottenburg.

Den 5 november är det dags för kändistäta Norra kyrkogården (utgår från grind 3, Solna kyrkväg kl 14) och den 26 november går färden genom Råsunda villakvarter (start vid fontänen på Stråket kl 11).

Varje söndag hålls guidade vandringar i Filmstaden. Ett djupdyk i Sveriges Hollywood om Filmstadens historia där stjärnor som Greta Garbo och Ingrid Bergman föddes. 70 kronor, samling vid Portvaktsstugan kl 14.

Mycket händer på Ulriksdals slottsteater Confidencen i höst.

Den 7 oktober kl 18.30 medverkar Solna kulturskolas elever i "Slottsspel", en föreställning i 1700-talsmiljö om Gustav III och hans sura mamma, änkedrottningen Lovisa Ulrika. Biljetter 60 kronor.

22-30 oktober spelas den musikaliska spökhistorien Mysteriet på Confidencen med musik av Mozart och Bellman där publiken får hjälpas åt att lösa mysteriet. Biljetter från 140 kronor.

Psst! Nyfiken på flera av Solnas slott? Bege dig till Folkets hus den 18 oktober. Där håller historikern Michael Karlsson föreläsningen "Det slottstäta Solna". Räkna med anekdoter om kungligheter, bilder och cliffhangers. Biljett kan förbokas för 100 kronor. Fika ingår.

En kulen kväll känns väl som gjord för att krypa upp i soffan med en bok?

Solnas bibliotek har mer än så att erbjuda, här väntar aktiviteter för såväl bebis och pensionär.

– Vi har en fullspäckad höst, och det känns som att folk är väldigt sugna på roliga aktiviteter och författarträffar, säger Ingrid Brorström på Solna stadsbibliotek.

Bokfika (torsdag 20 okt+17 nov kl 14) och bio (onsdags 26 okt+23 nov kl 13) är populära punkter för seniorer.

Smartphonekurs, läxhjälp och filosofikafé brukar också locka.

Föräldraledig? Ta med din bebis på babysång (tisdagar kl 13) eller haka på bokcirkeln för föräldralediga som anordnas på biblioteken i både centrum och Bergshamra en onsdag i månaden.

Bokmässa med barntema

Bibliotekets årliga bokmässa, som anordnas för trettonde gången den 12 november, har just barn- och ungdomstema.

– Det blir barnteater, musik, serieworkshop, sagostund. Man kan fiska i bibblans bokdamm och träffa författare, berättar Ingrid Brorström.

Flera gäster har Solnaanknytning, för det var så idén med mässan startade, som ett sätt att ge lokala författare en scen.

– I år har vi bland andra Jujja Wieslander (Mamma Mus skapare) som växte upp i Hagalund.

Tre författarmöten anordnas härutöver på bibblan i centrum i höst:

Tors 6/10 kl 18: Ia Genberg (prisbelönt för romanen Detaljerna)

Tors 20/10 kl 18: Martin Kragh (om Det fallna imperiet – Ryssland och väst under Vladimir Putin).

Ons 26/10 kl 15: Gulistan Kavak (samtal om boken Analfabetism – det osynliga funktionshindret)

För mer info och föranmälan se bibliotek.solna.se.

Växtfärgning – hur funkar det? I Statarlängan på gården visas vackra exempel på helt naturlig och giftfri färgning.

I Fårens hantverksbod, som är öppen på helgerna mellan 11 och 16, kan besökare köpa ullhantverk, kött och garn. I samband med detta anordnas klapphage för allmänheten.

Den 29 oktober är det gårdsdag med guidad vandring i statarnas spår och mjölkbar i kaféet. Under höstlovet i början av november fylls gården med prova på-aktiviteter.

I Hagalunds turkosa hus händer det alltid grejer.

Olle Olsson-museet är öppet onsdagar och söndagar 12-16

Vänföreningen Olle Olsson Hagalunds vänner visar hittills icke offentliga skisser i utställningen ”Ur skissblocken” 2 okt-6 nov. Keramikverkstan har drop in tisdagar och onsdagar.

I november kommer flera verkstadsmedlemmar att ställa ut och sälja sin alster.