"Där lyfter den! Ni ser hur hela vägbanan dansar upp bakom mig". Många minns nog Lasse Brandebys ikoniska inslag från broöppningen på Göta älvbron i programmet Kurt Olsson's Sommartelevision från 1987.

35 år senare har hisingsbon Joakim Johansson, tillsammans med vännen och kollegan Olivia Elfving, byggt en hemsida som i realtid visar om Hisingsbron är öppen för trafik, eller om lyftspannet är uppe.

– Under pandemin hjälpte jag Olivia att lära sig webbutveckling och vi sökte efter ett riktigt projekt som hon skulle kunna jobba med. Flera gånger när hon skulle hem till mig fastnade hon när båtar skulle passera under Hisingsbron och det var så idén föddes, berättar han.

Går man in på sajten GoldenGlenn.se möts man av Hisingsbron i profil, med animerade små prickar (som ska föreställa bilar) pilandes över bron.

När bron är stängd för trafik lyser den rött och en båt uppenbarar sig under den.

Besökaren får även information om nästa planerade broöppning. Något som kan hjälpa den trafikant som vill planera sin resa och inte riskera att fastna i bilkö.

– Datan vi har använt för att kunna bygga sajten kommer från Göteborgs stad som varit väldigt hjälpsamma. Det vi saknar är data om yrkestrafik, så det håller vi på att jaga nu, säger Joakim Johansson.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har fått många glada tillrop och förstått att många gillar den. Många verkar tycka att det är en användbar och angelägen sajt.

Under utveckling

Numera jobbar Joakim och Olivia tillsammans som Frontend-utvecklare i ett konsultteam på olika företag. Sajten de byggt tillsammans är en del av deras portfolio.

– Vi vill fortsätta att utveckla den och snart kommer Halloween- och julinspirerade animeringar att dyka upp på sajten. Spöken som flyger över bron istället för bilar. Men det ultimata målet vore att få in sajten i Västtrafik:s reseplanerings-app, säger Joakim.