Joakim Nordström ligger på hotellet och laddar för ett VM som han egentligen borde ha missat. Han hade ju slutat åka.

– Jag råkade ut för en allvarlig olycka när jag körde motorcykel 2016. Krossade bäckenbenet och hamnade i rullstol ett tag. Det krävdes­ flera år av rehab för att komma­ tillbaka. Efter det körde jag sporadiskt. Ett par gånger 2019 och 2020, säger han,

Coronan satte ytterligare käppar i de spikförsedda hjulen, men det var också det som fick honom att bestämma sig för att göra comeback.

– Jag var inte nöjd. Jag ville sluta på mina egna villkor.

Han startade upp igen när säsongen 2021–2022 redan var i gång.

– Det gick så bra. Jag åkte fortare än jag gjort på flera år. Då blev det ännu roligare, berättar han.

”Blev biten direkt”

För det är i farten mycket av lockelsen ligger. För Joakim började det med crossåkning. I mitten av 1990-talet klev han så ut på isen.

– Jag provade en gång och blev biten direkt. Det som är grejen är att man går ut på en helt blank is som det knappt går att gå på, men så kan man åka med motor­cykel och lägga­ ner den så att styret går i backen.

– Det i kombination med den höga farten ger en konstig känsla. Det är en ordentlig adrenalinkick.

Hur snabbt går det?

– Beroende på banans mått hamnar man någonstans mellan 110 och 130 in i kurvan. Det är magiskt. Det är enorma g-krafter när vi går in i kurvan. Det är mot allt vad sunt förnuft heter egentligen, haha.

De stora spikarna på hjulen­ ger känslan av att det är en farlig sport, och visst måste man ha koll på vad man gör.

– Jag fick in foten i framhjulet en gång och sprättade upp den, men hade tur. Det blev lite fina snitt som har läkt ihop bra.

53 är ingen ålder

Joakim fyller 53 i höst, men det är uppenbarligen ingen ålder för en isracingälskare. Sveriges mest kände förare, Per-Olof ”Posa” Serenius, var 65 år gammal när han tog sitt sista SM-guld 2012.

– Vi har en annan svensk som är 64 nu. Stefan Svensson från Örnsköldsvik, han kör serien, men inte VM, säger­ Joakim.

– Rutinen gör att man väljer­ sina strider på ett bättre­ sätt, troligtvis. Man har rutin på materialet och sedan har man nått en stabilitet i livet, vilket gör att det går att fokusera bättre än när man är ung och har många valmöjligheter i livet. Jag tror att det hjälper, funderar han.

Hur länge kör du?

– Jag börjar nog säga som ”Posa” sa. Jag kör en säsong i taget, men jag har redan bestämt att jag kör nästa säsong. Men det är svårt att säga och så länge jag har roligt­ vill jag åka. Om det är två eller fem eller femton är omöjligt att säga.

Bra fart på gubben

På VM blev det en femteplats första dagen. Den andra gick det tyngre eftersom han inte deltog i den första VM-tävlingen blev han totalt 17:e man. Han var missnöjd med vissa saker.

– Men för att summera så var helgen trots allt bra. Hade en skön känsla och det var bra fart på både gubben och hojen.