Försök fånga Jenny Berggren, den som kan. Hon är sedan 30 år tillbaka en världsartist ofta på resande fot. När GöteborgDirekt fick chansen att träffa henne… ja, då var det på Landvetter flygplats strax före take off på väg till USA och spelningar på kontinenten på andra sidan Atlanten.

– Jag vill träffa fansen och visa dem vad jag gör nu, säger hon, som sedan, efter att hon landat i USA, skriver i ett SMS "Premiärspelningen avklarad i Washington. Roligt med tio i topp direkt i Chile. 9 på iTunes.".

Aktuell med egen musik

Jo, Jenny Berggren är aktuell med sin egen musik. Nu med singeln "Open and alive". Men hon bjuder också, exklusivt för mig, på en försmak av "Keep quiet", en annorlunda låt med egg, som drar åt jazz och cabaret där hon sjunger som aldrig förr.

– Jag kan erkänna att "Open and alive" är en typisk Jenny Berggren-låt. Men den är för fansen. Det är den första av fyra låtar som ska släppas under året nu då jag har fyllt 50, säger hon.

– "Keep quiet" skrev jag bitvis redan 1993. Den har sitt djup, sin ilska och sitt fräs, ett slags uppgörelse som jag skrev ner, säger hon om låten som ännu inte har någon bestämd utgivningsdatumen.

Virvlande artistkarriär

Som 20-åring kastades hon ut i en virvlande artistkarriär till samman med syskonen Malin och Jonas Berggren som tillsammans med Ulf Ekberg utgjorde Ace of Base, bandet som fick ett gigantiskt genombrott 1992.

– I Mexiko fick Malin och jag höra av en kvinna, att "glöm att ni kan leva på er skönhet. Det behövs mer för att klara av er", säger hon.

Tuffa ord för de unga göteborgskorna.

– Men det var ju rätt, säger Jenny Berggren.

Tvingats bli tuff

Så hon bestämde sig för att utbildade sig hos sångpedagogen Zanna Hultén.

– Succé kan komma och gå. Men kunskap, den finns kvar. Det kan ingen ta ifrån en, menar Jenny Berggren.

– Delvis känns det som om jag inte har kunnat välja om jag har velat vara kvar. Jag har tvingats att bli tuff och skilja på sak och person.

Även om Ace of Base framgångar inte har kunnat mäta sig med de första hysteriska framgångsåren har bandet – och Jenny Berggren – kunnat odla karriären.

– Jag har gjort så mycket med bandet och på egen hand. I detta liv ingår Ace of Base-Jenny, men jag gör ju mer än det och jag har stannat kvar i branschen, säger hon som nu har sin solokarriär.

Många viljor

Hon gläds åt det goda hon haft med bandet, men erkänner också att det fanns många viljor i Ace of Base som gjorde att hon nu är själv.

– Vi kanske blev lite trasiga i kanten. Men vi hade en skapandeprocess som var rolig, även om den också var svår. Vi hade ju kul på scen och det ville jag också att det skulle vara i låtskrivandet.

Hon skriver nu eget material och jobbar med sitt låtskrivande tillsammans med producenten Simon Petrén (ja, hennes svåger).

– Jag kommer med mina idéer så blir de bättre med hans producenthjälp, förklarar hon.

Jenny Berggren funderade på om hon skulle ge ut musiken på egen hand eller genom Ace of Bases skivbolag. Det blev det senare.

– Så nu har jag tryckt på knappen.