Breddenskolan, Grimstaskolan, Bollstanässkolan, Väsby skola – och Smedsgärdshallen – har fått nya, enskilda duschbås i omklädningsrummen. Runbyskolan och Frestaskolan står på tur i år.

Enskilt duschbås.

Enskilt duschbås.

Mikael Andersson

Sedan ska samtliga kommunala skolor ha fått duschbås installerade så att varje elev kan välja att duscha enskilt.

– Duschbås är en klar förbättring och något som länge och ofta har efterfrågats från elevråden på skolorna. Det handlar om att stärka den personliga integriteten, ge elever inflytande över sin vardag och att elever ska kunna duscha på sina egna villkor, säger Pernilla Malmström, utvecklingsledare vid utbildningskontoret.

Pernilla Malmström på utbildningskontoret i Upplands Väsby.

Pernilla Malmström på utbildningskontoret i Upplands Väsby.

Privat

Mer underhåll

Kommunen har under de senaste åren ökat antalet underhållsarbeten på skolor jämfört med tidigare år. Effekten blir att kostnaderna för skador, orsakade av eftersatt underhåll, minskar.

– För att fastigheter ska ha en lång livslängd är det jätteviktigt att vi förvaltar och vårdar dem. De senaste årens satsningar på att åtgärda ett antal fastigheter, däribland skolor, är ett arbete som fortsätter under kommande år, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Under förra året prioriterades främst ytskikt i lokaler på kommunala skolor, förskolor och sociala boenden.

Under de kommande tre åren planeras en satsning på kommunala fastigheter byggda på 1970- och 80-talet. Då väntar åtgärder för att förbättra värme, ventilation, el, vatten och avloppssystem.

Dessutom utreds Runbyskolan för omfattande renoveringsinsatser.