"Snön faller och vi med den". Ulf Lundells 70-talshit stämmer väl in på hur året har inletts på ortopeden på Danderyds sjukhus.

– En vanlig dag på vår akutmottagning har vi ungefär 35 patienter som söker. En dag med halka har vi 60 patienter och enstaka dagar har vi mer än så. Det är en rejäl procentuell ökning, säger Stefan Gantelius, chef för ortopeden på Danderyds sjukhus.

På Danderyds sjukhus har det varit uppemot 60 patienter som mest en dag under årets första veckor.

Det växlande vädret som inlett året har bidragit till halka - och högt tryck på personalen.

– När det som senaste veckan har pendlat över och under nollstrecket på termometern blir det halt. Då får vi betydligt fler handledsfrakturer, fotledsfrakturer och i viss mån axelskador. Då är det mer yngre och medelålders och inte bara äldre, säger han.

Använd broddar

Stefan Gantelius har flera tips för att undvika besök skador.

– Vi är starkt för att använda broddar. Många äldre har broddar, men medelålders och yngre personer tycker kanske att det är för de äldre. Men det gör väldig skillnad, broddar är bra. Det skulle jag gärna se att fler använder, säger han.

Finns möjlighet att få hjälp med diverse ärenden är det ibland att föredra framför en isig promenad, tycker Stefan Gantelius.

– Äm man äldre, benskör eller har dålig balans ska man kanske inte gå ut när det är som allra mest halt, säger han.

Stefan Gantelius är chef för ortopeden på Danderyds sjukhus. Han och hans kollegor har haft fler besökare än vanligt under årets första veckor.

Stefan Gantelius är chef för ortopeden på Danderyds sjukhus. Han och hans kollegor har haft fler besökare än vanligt under årets första veckor.

Danderyds sjukhus

Inför vintern planerades det för för att underlätta för personalen och minska trycket så gått det går.

– Vi gör fler planerade operationer på sommarhalvåret än på vinterhalvåret, säger han.

Personalmässigt tycker han att verksamheten har de resurserna som behövs.

– Vi har i grunden en god kapacitet och inför 2024 har vi förstärkt med motsvarande en extra operationssal per dag. Vi har tagit höjd för det. Men enskilda dagar när det blir extra mycket blir det tyvärr lite längre väntetider till operation och på akuten, säger Stefan Gantelius.

Hur mycket följer ni väderleksprognoserna?

– Vi anar ju vad som är på gång, men kan inte göra så mycket dag för dag.