De senaste månadernas växlande temperaturer och mängder av smält snö har slitit hårt på vägarna i Tyresö, och har skapar ovanligt många och stora hål.

– Mycket vatten har gått ner i marken och helt enkelt sprängt sönder asfalten när det har smält och fryst om vartannat. Är det torrare så uppstår inte de här problemen, säger Tony Ytterstedt, chef för kommunens gatuenhet.

Den senaste tiden har två personer jobbat heltid med att laga vägarna och han berättar att de försöker fylla igen hålen i samma takt som de uppstår. Stora eller djupa hål kan bli en trafikfara för bilisterna och fordon kan skadas.

– Vi fokuserar och intensifierar arbetet, men det finns fler vägar än personal, säger han.

För att inte störa trafiken alltför mycket pågår arbetet på de större vägarna främst på kvällar och nätter.

– Som vanligt, kör försiktigt och ha koll på att det kan finnas eventuella skador. Som väghållare försöker vi laga dem så fort vi hinner och har möjlighet, säger Tony Ytterstedt.

Svårt att få ersättning

Mellan den 1 december och 8 februari hade det kommit in 190 felanmälningar på potthål och andra skador på vägarna, att jämföra med sedan 31 året innan. Än är inte vintern över och det är inte klart hur mycket lagningen av alla hål kommer kosta.

– Det är budgeterat för att sådant här kan uppstå, det är en del av vintern och vinterns kostnader precis som plogningen, säger han.

För den som har fått en skada på sin bil på grund av ett potthål kan ansöka om ersättning av den ansvariga väghållaren, vilket antingen är Tyresö kommun eller Trafikverket.

Men det är inte säkert att man ersätts, då enbart det faktum att en skada har uppstått inte räcker. Enligt Trafikverket måste gropen vara en trafikfara och det ska gå att bevisa att väghållaren har vetat om gropen och inte varnat, eller gjort något åt den, i tid.

Kvitton och foton på bilen och platsen som olyckan ägde rum ska skickas in till kommunen tillsammans med en blankett och därefter görs en utredning.