Det var 2018 som Mark- och miljööverdomstolen till slut gav ballastleverantören Sand & Grus AB Jehander grönt ljus att öppna en bergtäkt i Ekeby i utkanten av Tungelsta.

Men motståndet mot täkten i det hästtäta området var under den åtta år långa processen kompakt – 300 överklagade bergtäkten innan tillståndet kom och 600 namn mot bergtäkten lämnades in till bolaget efter.

Krav på trafiksäkerhet

I samband med det beviljade tillståndet ställdes också krav på att åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten på Söderbyvägen söderut mot riksväg 73 innan transporterna, som beräknades bli minst 160 lastbilsturer om dagen, kunde få börja.

Men nu visar det sig att de åtgärder som Trafikverket menar krävs är så omfattande att de skulle ta flera år att få på plats. Jehander måste också stå för hela kostnaden, vilken uppskattas till 30 miljoner kronor.

Därför väljer Jehanders nu att inte gå vidare med täktetableringen, där tillståndet var giltigt fram till 2034.

– Vi hamnade på en nivå där vår affär inte gick ihop, vare sig tid eller kostnad. Det är olyckligt, vi hade velat komma fram snabbare än så och vi ser ett stort behov av bergmaterial i den här regionen. Nu jobbar vi med att hitta nya lokaliseringar, säger vd Mats Björkryd.

Är det i närområdet ni letar?

– Det vill jag inte kommentera, säger han.

Lättade invånare

För de boende i området som protesterat mot täktetableringen kommer nyheten som en stor lättnad, berättar Susanne Wixe.

– Ja men jippi! Det här är vad vi alla hade hoppats. Vi visste ju inte hur illa det skulle bli för vår boendemiljö med sprängningar och alla tunga transporter. Det är en försenad julklapp kan man säga.

Hon är ändå lite förvånad över beskedet.

– Vi har ju hört att samtal pågår med Trafikverket. Samtidigt har åren gått utan att något hände, men ändå vågade man inte tro att det skulle bli så här, säger hon.