I första hand är det producenterna av mat och livsmedel som lider av högre produktions- och råvarukostnader. Det i sin tur spiller över på priserna i mataffärerna i Göteborg och resten av landet.

– Ett alltmer extremt väder och en fortsatt växande global befolkning är två makrotrender som kommer att hålla uppe kostnaderna på livsmedelsråvara även på längre sikt. För svensk del förvärras situationen av kronans ständigt minskande värde, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen i ett uttalande.

Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen.

Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagen

Han fortsätter:

– Under de här förutsättningarna ser jag det som osannolikt att livsmedelspriserna ska sjunka tillbaka till nivåerna som förelåg innan Rysslands invasion av Ukraina eller än mindre innan pandemin.

Billigare mjölk

Samtidigt blir inte allt dyrare. Under augusti har Arla har sänkt priserna på flera mejerivaror med i snitt tio procent. Men det är butikerna som sätter slutpriserna på produkterna, lyfter Arlas presschef Max Wallenberg.

– Genom att sänka priserna hoppas vi att fler konsumenter har råd med våra produkter, så att bönderna kan fortsätta driva sina gårdar.