1968 slogs portarna till Vattengasverket vid Kolkajen igen.
Den teknik som användes där hade gått ur tiden och produktionen flyttade till andra anläggningar i Gasverksområdet.
– Maskinerna står kvar, det ser ut som att de lämnat allt och bara gått därifrån, säger Staffan Lorentz, Stockholms stads projektchef för Norra Djurgårdsstaden, när Mitt i Östermalm tar en första titt genom grindarna.
Maximal industriromantik med andra ord. Och även om det kommer att krävas en hel del sanering är det tänkt att den gamla tegelbyggnaden från tiden runt förra sekelskiftet i stor utsträckning ska bevaras.
– Byggnaden är skyddad och man får exempelvis inte ta upp några nya fönster eller ändra takvinkeln. Däremot kan det bli aktuellt med en mindre tillbyggnad för teknikutrymmen.
Visionsbild för den planerade konsthallen vid Kolkajen.
Karavan Landskap
Att det blir just en konsthall, med tillhörande restaurang och konferensmöjligheter, som ska fylla byggnaden i dess nästa epok är delvis ett initiativ från det bolag som tog hem markanvisningen.
– Stadens mål för det här området är att det ska innehålla verksamheter som befolkar området både dagar och kvällar. Det ska inte heller bara innehålla bostäder och kontor, säger Staffan Lorentz.
Den 23 mars väntas exploateringsnämnden klubba igenom avtalet som ger AB Industricentralen rätt att rusta upp och fylla den 1500 kvadratmeter stora byggnaden med nytt innehåll. Och precis som i andra byggnader i Gasverksområdet är det inte bara stommen som ska bevaras.
– Byggnaden är en viktig bärare av Gasverkets kulturhistoriska arv och den tekniska produktionsanläggningen ska bevaras så att dess historia blir läsbar, säger Carl Hirsch, vd på AB Industricentralen, i ett pressmeddelande.
Från kol till konst – runt 2030 öppnar det gamla Vattengasverket under nytt namn.
Pekka Pääkkö
Förslaget för Skulpturhuset, som väntas stå klart runt 2030, har de tagit fram tillsammans med arkitekten Karolina Keyser, tidigare stadsarkitekt i Stockholms stad, och hennes kontor OKK+.