Imperiet: Ett hjärta är alltid rött

Ett hjärta är alltid rött är filmen och berättelsen om det svenska rockbandet Imperiets väg, från spillrorna av Ebba Grön till Svensktoppen och de stora arenorna. Det är också historien om Sverige i en era då landet hade en avgörande plats på den världspolitiska arenan, och samhällsengagemang hos artister var en självklarhet. Imperiet föddes ur det ikoniska punkbandet Ebba Grön. De blev postpunkgenerationens fixstjärnor och ett av 1980-talets största svenska rockband. Medialt påpassade, men ofta obekväma i kändisskapet, tog bandet musiken i nya riktningar. Nu på bio! Och inte vilken bio som helst – musikfilmer och musikdokumentärer är ett vanligt inslag i Roys programutbud. Moderna liksom klassiska band och artister på stor duk gör sig alldeles utmärkt med salongens vibrerande högtalare.

Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, premiär fredag 19 januari, kl. 18.00 och kl. 20.30, fler tiden på bioroy.se

OMD är tillbaka i Göteborg.

OMD är tillbaka i Göteborg.

Pressbild

Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD)

I 40 år har Andy McCluskey och Paul Humphreys skapat musik tillsammans i Orchestral Manoeuvres in the Dark, känt för världen som OMD. Sättet som OMD gjorde popmusik i början av 1980-talet må vara en del av vår samtids gängse metoder idag, men då var deras sätt att skriva medryckande, elektronisk pop futuristisk. Den var så pass nyskapande att det legendariska skivbolaget Factorys lika legendariska boss Tony Wilson en gång sa till de två tonåringarna att de var ”the future of pop music” innan han släppte deras debutsingel Electricity. Detta blev startskottet för en framgångsrik men likväl konstnärligt kompromisslös karriär där bandet har förfinat sin hybrid av djup kärlek till Kraftwerk med en omisskännlig förmåga att skriva varm, romantisk popmusik. OMD är idag ett av Englands mest älskade band och nu är de tillbaka i Göteborg med nya albumet – nummer 14 i ordningen – Bauhaus Staircase i bagaget!

Plats: Trädgår’n, Nya Allén 11, torsdag 25 januari, dörrarna öppnar kl. 18.30.

COBRAH – en visuell och ljudmässig upplevelse utöver det vanliga.

COBRAH – en visuell och ljudmässig upplevelse utöver det vanliga.

Pressbild

COBRAH

COBRAH upptäckte fetischklubbscenen i samband med sin flytt från hemstaden Göteborg till Stockholm. Känslan av att iklä sig en svart latexdräkt och en åtsittande korsett blev den kreativa katalysatorn som förvandlade Clara till den banbrytande artisten COBRAH, som idag har en imponerande internationell musikkarriär och en fanskara världen över. Hon har blivit en ikon som inte bara levererar innovativ elektronisk musik, utan utmanar också normer och utforskar kombinationer av genrer. Efter att ha erövrat internationella scener med sitt unika konstnärsskap och experimentella musik, är COBRAH redo att bjuda Göteborg på en minnesvärd konsertupplevelse i samband med sin Europaturné.

Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 14, fredag 26 januari, kl. 19.00.

Jonas Gardell gör fem gästspel på Lisebergetatern under fyra dagar i januari.

Jonas Gardell gör fem gästspel på Lisebergetatern under fyra dagar i januari.

Stellan Herner

“Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!”

“Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!” är en ny enmansshow med Jonas Gardell som fått låna sin titel från ett av Gardells mest kända citat. Det är en show om det fantastiskt roliga och löjliga och underbara med att få finnas en stund på jorden. Ett firande av livet, och det faktum att det aldrig är för sent att börja om. "Eftersom Göteborg är min andra ”hemstad” som artist känns det fint att få komma dit och göra den här personliga föreställningen", säger Jonas Gardell som gör fyra föreställningar mellan 24 till 27 januari.

Plats: Lisebergsteatern, onsdag 24 januari–fredag 26 januari, kl 19.00 och lördag 27 januari, kl. 16.00 och kl. 19.00.

Blues i Hängmattan är ett återkommande och populärt arrangemang med det bästa inom Göteborgsbluesen.

Blues i Hängmattan är ett återkommande och populärt arrangemang med det bästa inom Göteborgsbluesen.

Pressbild

Blues i Hängmattan – Heartbeat

En lång tradition fortsätter med nya och gamla hårdsvängande akter. Här presenteras ett axplock av Sveriges och Göteborgs finaste blues & boogie gäng. Kvällens band bjuder på gott och blandat med kända och okända låtar av: Fats Domino, JJ Cale, Walter Horton, Ray Charles, Delbert McClinton, Gary Moore, Willie Dixon, Rufus Thomas, Bo Diddley, med flera. En skön mix alltså av blues, rock och soul. Slink in och kolla läget eller ta dig en helkväll med god mat och en kall öl ihop med en entusiastisk publik. Ett måste för bluesdiggare! Fri entré.

Plats: Hängmattan, Karl Johansgatan 16, onsdag 24 januari, kl. 19.00.