I Mariehäll har sedan 22 januari skolidrottstältet vid Adolfsbergsskolan öppnats på kvällstid, efter skolans slut, för idrottsföreningar.

– Idrottshallen är placerad så att det var möjligt att installera ett låssystem som fungerar för föreningslivet, säger Johan Heinonen (S), ordförande i idrottsnämnden.

Vilka kan komma att använda tältet?

– Alla föreningar, säger Johan Heinonen.

I de rödgrönas budget finns ett beslut om att kartlägga stadens samtliga skolidrottshallar, drygt hundra hallar, för att ta reda på hur många som kan öppnas för idrottsföreningar på kvällstid.

Majoriteten av idrottshallarna går i dag att boka av föreningar, enligt Heinonen.

– Men det finns några hallar kvar och i samband med budgeten 2024 lade vi in ett budgetuppdrag från rödgröna majoriteten att inventera vad som kan göras för att öppna de skolidrottshallar som finns kvar.

Johan Heinonen (S), ordförande i idrottsnämnden i Stockholms stad.

Johan Heinonen (S), ordförande i idrottsnämnden i Stockholms stad.

Peter Knutson

Brist på hallar

Inventeringen görs eftersom det är brist på hallar för idrottsföreningar i Stockholm.

– Under många decennier, oavsett politisk majoritet, har man byggt för få hallar. I hela Stockholm är det en jätteutmaning att få idrottshallarna att räcka till. Ju fler hallar det finns att erbjuda desto lättare blir det att erbjuda idrottsföreningar tider och lokaler, säger Johan Heinonen.

Är skolidrottstältet vid Adolfsbergsskolan en permanent lösning?

– Den här lösningen är tills vidare, tills det sker något annat.

I Stockholm finns drygt hundra skolidrottshallar. Flertalet kan bokas av föreningar enligt idrottsnämnden men nämnden vill kunna öppna fler skolidrottshallar för föreningar.

I Stockholm finns drygt hundra skolidrottshallar. Flertalet kan bokas av föreningar enligt idrottsnämnden men nämnden vill kunna öppna fler skolidrottshallar för föreningar.

Stefan källstigen

Oppositionen positiv

Mikael Peterson (C), vice ordförande idrottsnämnden och oppositionspolitiker, välkomnar att idrottstältet vid Adolfsbergsskolan öppnas för föreningar:

– Helst vill vi ha stationära idrottshallar, i andra hand den här typen av lösningar men då måste det vara kvalitetsmässigt och säkerhetsmässigt tillräckligt bra för det är ett tryck av elever, både i skolan och i föreningsverksamhet, säger Mikael Peterson.

Peterson säger att hans parti generellt är kritiska till att det är för många skolidrottslokaler som är stängda kvällstid.

– Det är trångbott i Stockholm, det är inte lätt men jag tycker också att det finns tröghet både i den politiska majoriteten och i förvaltningarna för att komma till rätta med det här som är irriterande, säger Mikael Peterson.

Johan Heinonen (S):

– Jag är jätteglad och stolt över att vi så snabbt efter budgetuppdraget i november nu kan börja öppna upp fler skolidrottshallar.