"Ibland kan man se Fantomen besöka hamnkvarteren i Morristown för att dricka mjölk."

Så lyder Bo Furugårds favoritdjungelordspråk.

– Det betyder att en djungelhjälte står för att man kan dricka alkoholfritt och ändå ha roligt.

För 73 år sedan släpptes det första numret av serietidningen Fantomen i Sverige, som också hittas i Bos bibliotek, fast i en sentida upplaga.

I det lilla radhuset i Krusboda gömmer sig totalt cirka 1 600 Fantomentidningar i original eller kopia, och med undantag för några svåra nummer kring 1950- och 60-talet är samlingen helt komplett.

– Går du in i ett antikvariat och frågar efter nummer från 50-talet finns det aldrig. Här, ett original i nummer 6 från 1951. Det går inte att få tag på i ens hundra ex i Sverige, säger Bo Furugård och tar varsamt ur tidningen från sin plastficka.

Har 9 000 alster

Troligen har han Sveriges största samling av Fantomen. Och då utgör den vandrande vålnaden endast en femtedel av Bos sammanlagda samling av serietidningar och böcker.

– Jag har cirka 4 000 ungdomsböcker av B Wahlströms flick- och pojkböcker, cirka 2 000 seriealbum med bland annat 91:an, Kalle Anka och Åsa-Nisse. Tillsammans är det nog upp mot 9 000 böcker och serietidningar.

I samlingen finns cirka 4000 pojk- och flickböcker som utgör den största delen av alla böcker i Bo Furugårds hem. Det finns ungefär 500 böcker kvar i serien som han inte har.

I samlingen finns cirka 4000 pojk- och flickböcker som utgör den största delen av alla böcker i Bo Furugårds hem. Det finns ungefär 500 böcker kvar i serien som han inte har.

Julia Wide

Vissa av numren är faksimiler, alltså sentida kopior av originalen.

Vissa av numren är faksimiler, alltså sentida kopior av originalen.

Julia Wide

Tusentals timmar

Alla tidningar, böcker och album är sorterade i bokstavsordning efter författare, och varje författare är sorterad i nummerordning. Bo för också listor på allt han har samlat, och allt som saknas.

Sedan 80-talet uppskattar han att han lagt tusentals timmar på samlingen.

– Det är inte så att jag kommit hem med hundra tidningar åt gången. Kommer jag över ett ex stämmer jag först av att jag inte har det hemma, sen köper jag det. Sen sitter jag ofta här vid köksbordet och grejar, ibland lagar jag med lite lim, jag gör i ordning i pärmar och plastfickor och planerar för var de ska stå i bokhyllorna. Och kompletterar listan.

Vad är det bästa med Fantomen?

– Man får leva lite i fantasins värld. Men sen påminner det också mycket om ungdom, frihet och demokrati – sådana frågor som jag jobbat med mycket under mitt liv som aktiv inom idrott, politik och förbättra livet för pensionärer.

Alla tidningar har han varsamt organiserat i nummerordning i plastfickor och pärmar.

Alla tidningar har han varsamt organiserat i nummerordning i plastfickor och pärmar.

Julia Wide

Hinner inte läsa

Själv läser Bo inte sina Fantomen så ofta längre. Men i brevlådan dimper det fortfarande ner 26 nya nummer varje år.

– Någon gång ibland sitter jag och bläddrar med kompisar som är intresserade. Jag hade velat lägga mer tid på att läsa dem, men det får bli lite annat i livet också än bara Fantomen.

Han hoppas att hans samling kan förvaltas av någon ny Fantomennörd i framtiden.

– Det är en stor kultur jag besitter som många inte förstått värdet i. Drömmen hade varit att de äldsta tidningarna fortsätter sparas, och att de mer bevarade exen skänks till bibliotek, barnsjukhus och andra platser där framför allt unga kan få läsa om den gamla Fantomen, så kulturen kan leva vidare.