Nioåriga Amélie Ritwong Weibust bor med sin mamma Siriphon Ritwong i ett hyresradhus i Bromma.

Bostadsrättsföreningen de hyr av vill omvandla radhuset till bostadsrätt.

Amélie och hennes mamma har inte råd att köpa loss det.

I dagarna har familjen fått beskedet att hyresnämnden ger föreningen rätt att säga åt dem att flytta.

Amanda Weibust Klahr är halvsyster till Amélie.

– Jag tycker inte att de tagit hänsyn till barnkonventionen någonstans. Och som jag förstår ska det vara bindande att man måste ta hänsyn till konventionen, det är inte valfritt utan man måste titta på barnkonventionen. Och jag tycker inte att de gjort det, säger Amanda Weibust Klahr.

Vad tänker du om det?

– Jag tänker att det är en stor brist i systemet, att man inte tar hänsyn till barn, att det är flera barn som vräks, det är chockerande. Det är något man skulle behöva jobba med.

Amanda Weibust Klahr, syster till Amélie, här mellan Amelie och hennes mamma Siriphon Ritwong, ifrågasätter varför bostadsrättsföreningen har så bråttom att göra sig av med Amélie och hennes mamma. 

Amanda Weibust Klahr, syster till Amélie, här mellan Amelie och hennes mamma Siriphon Ritwong, ifrågasätter varför bostadsrättsföreningen har så bråttom att göra sig av med Amélie och hennes mamma. 

Mikael Andersson

Några veckor tidigare, innan hyresnämndens beslut den 1 juni, träffade Mitt i familjen hemma i radhuset.

Det hördes på mamma Siriphon Ritwongs röst att hon inte hade långt till gråten.

– De vill kasta ut ett barn, sade hon. 

Nioåriga Amélie satt mestadels tyst under intervjun.

Hur mår du?

– Sådär, svarade Amélie.

Pappan dog

Tidigare bodde Amélie med sin pappa i radhuset. Här har Amélie bott i hela sitt liv. Amélies mamma Siriphon Ritwong och pappan levde åtskilda. När Amélies pappa blev sjuk 2021 flyttade Amélies mamma Siriphon Ritwong in i radhuset.

Kort därpå dog pappan. 

Föreningen krävde att Siriphon Ritwong antingen köpte radhuset eller att hon och dottern flyttade ut.

– Jag är lite ledsen, det känns som att bostadsrättsföreningen har gått emot oss. Amélie tycker att det här är hennes hem, sade Siriphon Ritwong där vi satt vid familjens matbord.

"Det är inte okej att det får gå till på det här sättet", säger Amanda Weibust Klahr.

"Det är inte okej att det får gå till på det här sättet", säger Amanda Weibust Klahr.

Mikael Andersson

Hyresgästföreningen kristisk

Jens Waldenström, processjurist på Hyresgästföreningen, har hjälpt familjen med att bemöta föreningens krav. Han är kritisk till Hyresnämndens beslut.

– Min spontana reaktion är att hyresnämnden inte har gjort någon bedömning av barnets bästa. En sådan bedömning måste man motivera och sedan ska man förklara vad är det som väger mot barnets bästa, varför det väger tyngre än barnets bästa. Jag skulle säga att här brister hyresnämnden i sin motiveringsskyldighet, säger Jens Waldenström.

Ordförande i hyresnämnden, tillförordnade hyresrådet Johanna Carlsson, delar inte uppfattningen att nämnden inte har tagit hänsyn till att ett barn berörs av beslutet.

– Jag har full förståelse för att det här är oerhört hemskt för Amélie men jag delar inte synen på att vi inte har vägt in barnets bästa i vår prövning. Det jag kan säga är att vi har beaktat barnkonventionen och att det enligt vår mening har gjorts i tillräcklig grad.

Johanna Carlsson säger att hyresnämndens beslut vilar på en samlad bedömning av det som har framkommit om Amélies mammas boende:

– Som framgår av beslutet har vi vägt in relationen, boendets längd, pappans hälsa och så har vi också Amélie starka anknytning till lägenheten. När man använder begreppet samlad bedömning innebär det de olika komponenterna har vägt in och sammantaget leder till resultatet att det inte finns en rätt till övertagande för Amélies mamma.

Vill inte uttala sig

Bostadsrättsföreningens ombud Pernilla Carring, fastighetsjurist på Fastighetsägarna service, skriver i ett mejl till tidningen:

"Hyresvärden (bostadsrättsföreningen) anser att det är olämpligt att uttala sig i ärendet innan det finns ett laga kraft vunnet beslut. Hyresvärden konstaterar att hyresnämnden har tagit hänsyn till barnperspektivet i sitt beslut."

Beslutet vinner laga kraft 22 juni.

Föreningen hänvisar till ett stycke i hyresnämndens beslut där det står att de omständigheter som framkommit i målet sammantaget inte ger Siriphon Ritwong rätt att ta över hyresrätten "och detta gäller även med beaktande av dottern Amélies långvariga boende i samt starka anknytning till lägenheten och vad hyresgästerna anfört om barnets bästa."

"För övrigt är det normala förfarande att då ett hyresavtal upphör att gälla i en bostadsrättsförening ska föreningen upplåta lägenheten med bostadsrätt. Det framgår bland annat av föreningens stadgar", skriver Carring.

Inte ork eller råd att överklaga

Jens Waldenström tycker att det i hyresmål är praxis att hyresnämnden inte tar hänsy till barnkonventionen.

– Ja, vi ser ofta det här, folk som har varit sambo eller där ett barn bor kvar i lägenheten när en förälder går bort, då blir den personen ofta uppsagd med hänvisning till att det är otillåten andrahandsuthyrning.

Jens Waldenström, processjurist på Hyresgästföreningen.

Jens Waldenström, processjurist på Hyresgästföreningen.

Privat

Jens Waldenström tror inte att en överklagan skulle leda till ett annat beslut.

– Jag har tyvärr en erfarenhet av att hovrätten också är dåliga på att bedöma och motivera barnets bästa i hyresmål. Chanserna är ofta små. Det jag tänker är att man måste få den här frågan prövad på överstatlig nivå så att någon säger åt domstolen att börja skärpa sig.

Amanda Weibust säger att familjen inte kommer att överklaga:

– Det finns säkert massa fördelar med att överklaga men vi har inte orken och vi har inte pengarna. Det är också påfrestande för ett barn att inte veta hur det kommer att bli, om det kommer att bli, om det ändå kommer att landa i att de inte får bo kvar för det har varit jobbigt. Amélie behöver få veta vad som gäller nu och hitta något tryggare hem om det är möjligt.

Amélie och hennes mamma har fram till att 31 augusti att flytta ut ur lägenheten. När den här artikeln skrivs hade familjen ännu ingen alternativ bostad.

"De vill kasta ut ett barn", säger Siriphon Ritwong, Amélies mamma. 

"De vill kasta ut ett barn", säger Siriphon Ritwong, Amélies mamma. 

Mikael Andersson