I maj 2021 stod Nya Hovås landmärke i entrén till Hovås Allé färdigt.

Sedan dess har kontorshuset Nodi, med sin spektakulära träkonstruktion, väckt nyfikenhet även utanför Sveriges gränser och förra året utsågs det till bästa kontorsbyggnad av internationella Dezeen Awards.

Läs mer: Kika in i prisbelönta trähuset i Nya Hovås

Byggnaden, som ritats av White Arkitekter, fortsätter att fascinera och huset har nu utsetts till vinnare av utmärkelsen Göteborgs bästa byggnadsverk 2022.

Priset, som delas ut årligen av Alma och Per Olssons fond, går till den byggaktör vars byggnadsverk bäst uppfyller fondens krav på en god gestaltad livsmiljö med vikt på estetik, miljömässighet och användarvänliga lösningar.

– Vi är väldigt stolta, verkligen. Det är jättekul att det har uppmärksammats såklart. För oss har varit ett fantastiskt roligt projekt att genomföra tillsammans med Next step och Group och BRA Group, säger Joakim Hansson, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Ljusinsläpp. Synlig trästomme och stora fönsterpartier är ett genomgående signum för kontorshuset Nodi. Arkivbild.

Ljusinsläpp. Synlig trästomme och stora fönsterpartier är ett genomgående signum för kontorshuset Nodi. Arkivbild.

Anton Engblom

Många besökare

Tillsammans med Oskar Lindström från Next Step Group tog han emot det ärofyllda priset på Börsen i Göteborg under måndagens prisutdelning.

Nodi har redan besökts av många intresserade, bland annat av studenter från både Chalmers och utlandet, något som Joakim Hansson tycker känns kul.

– Det som är extra roligt är att vi får möjlighet att visa upp det för besökare och även att man får höra hur nöjda och glada hyresgästerna är, att de är stolta över sitt hus.

Föränderligt. Färgnyansen i träet på fasaden ändras med tiden. Arkivbild.

Föränderligt. Färgnyansen i träet på fasaden ändras med tiden. Arkivbild.

Anton Engblom

Sju nominerade: Här är Göteborgs bästa nybyggen

En bro, en förskola, ett kontor eller kanske ett studentboende. Det är några av de nybyggen som är nominerade till Årets byggnadsverk i Göteborg.

Det är Per och Alma Olssons fond som står bakom utnämningen – Årets byggnadsverk – som Göteborgs stad delar ut varje år till en byggaktör.

År 2020 pausades utmärkelsen på grund av pandemin, därför korades två av totalt tolv nominerade byggnader i fjol. Priset för 2019 gick då till Lindholmens tekniska gymnasium. Brudaremossens lakvattenbyggnad knep priset för 2020.

I år har juryn valt att gå vidare med sju nominerade byggnadsverk som stod klara år 2021.

Priset består av en plakett och 10 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

Det vinnande byggnadsverket är det som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning.

– Med priset lyfter vi fram ett byggnadsverks totala kvaliteter, inte bara utformningen, säger Helen Thomasson som är sekreterare för juryn i ett uttalande.

Med priset lyfter vi fram ett byggnadsverks totala kvaliteter, inte bara utformningen.

De nominerade för 2021 är:

Hisingsbron, byggaktör: Göteborgs Stad trafikkontoret, arkitekt: Dissing+Weitling Architecture.

Nodi kontorshus och mötespunkt, byggaktör: Next Step Group Wendelstrand, arkitekt: White Arkitekter.

Gårda Vesta, byggaktör: Platzer Fastigheter AB, arkitekt: White Arkitekter.

Studentbostäder Sandarna, byggaktör: Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, arkitekt: White Arkitekter.

Förskolan Hoppet, byggaktör: Göteborgs Stad lokalsekretariatet, arkitekt: LINK Arkitektur.

Slottsskogsvallens entrépark, byggaktör: Göteborgs Stad, idrotts- och föreningsförvaltningen, arkitekt: Nyréns Arkitektkontor.

Kvarteret Merkurius/tillbyggnad på Merkurhuset, byggaktör: Platzer Fastigheter AB, arkitekt: Olsson Lyckefors Arkitektur AB

Källa: Göteborgs stad.

Vilka var Per och Alma Olsson?

Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs Stad. Dels skulle en summa pengar gå till att köpa in konst till Göteborgs folkskolor, dels skulle 100 000 kronor användas till att årligen dela ut pris till förra årets bästa byggnad. Eller som det står i testamentet: "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav".

Källa: Göteborgs stad