Göteborg

Stand-up-komikern, författaren och debattören Melody Farshin från Husby i Stockholm är ute på turné med sin föreställning Tre streck.

I slutet av november gästar hon Folkets hus i Hammarkullen och Bergsjöns kulturhus.

– Föreställningen går mycket in i identitetssökande som miljonprogramsbarn. Barn till föräldrar som invandrat var länge en ganska odefinierad grupp, tills vi någonstans skapade en egen identitet – orten, som vi hör mycket om idag, säger Melody Farshin.

Hon menar att begreppet fortfarande till viss del befinner sig på ett filosofiskt stadie.

Orten som identitet

– Man hör hur orten etablerar sig idag genom musikstil, kläder och språk. Orten känner igen orten på jättelångt håll. Jag kan se direkt om någon är från förorten; på klädseln, kroppshållningen eller rytmen man pratar.

Hon menar att den gemensamma identiteten som skapats har influenser från många olika kulturer, inklusive den svenska.

I föreställningen, såväl som i sina böcker och debattartiklar, utgår Melody Farshin från sina egna observationer – både av sig själv och människorna omkring.

– Jag har märkt att många av oss går igenom mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram och det är där vi hittar oss själva. Länge kallade vi oss själva för invandrare, även om vi aldrig invandrat och det blir felaktigt.

Från förorten. Melody Farshin växte upp i ett miljonprogramsområde i Husby i Stockholm och pratar mycket om sökandet efter identitet.

Från förorten. Melody Farshin växte upp i ett miljonprogramsområde i Husby i Stockholm och pratar mycket om sökandet efter identitet.

Maryam Barari

"Är mer min postkod"

Hon pratar även om att många har svårt att känna sig hemma med en fot i varje kultur.

– Om du alltid får din svenskhet ifrågasatt, men också din etnicitet ifrågasatt av dina egna släktingar, vem blir man då? Därför är jag så mycket mer min postkod än någon av mina flaggor.

Med föreställningen Tre streck hoppas hon på att kunna vara en välbehövlig paus i en turbulent värld.

– Jag ser framemot att få en fin stund ihop, att det ger ett skratt, speciellt i en tid när vi konstant är omringade av dåliga nyheter.