Redan i mitten av juni kunde polisen i region mitt konstatera att inbrotten i bostäder har ökat och en gemensam nämnare har visat sig vara att flera av de boende som drabbats har varit på husbilssemester.

Polisens arbetshypotes är att gärningspersonerna uppmärksammar husbilarna när de färdas på större vägar, som till exempel E18, eller befinner sig på campingar.

Man misstänker att det är inresta stöldligor som ligger­ bakom inbrotten. Hittills i regionen har det varit fyra inbrott och man har ingen misstänkt.

Som en följd av detta kommer polisen i region Mitt att samarbeta med andra polisregioner, då samma typ av inbrott­ har skett på flera andra platser i Sverige. 

Och sommaren har bara börjat. Nu blir det snart ännu­ fler som åker på semester och polisen uppmanar därför boende att vara extra uppmärksam och meddela sin omgivning om planerade­ semesterresor utifall det är möjligt­.

– Om det finns tillit till grannar kan det vara bra att meddela sina semester­planer, så de kan hålla lite koll på fordon­ och personer som rör sig kring bostaden. Fler bra tips är att låta någon­ vara husvakt under tiden­ för semestern eller be någon annan­ att använda parkeringsplatsen som tillhör bostaden, säger Peder Miettinen, brottssamordnare i polisområde Västmanland.