I Sundbyberg är det kommunalt anställda parkeringsvakter som ser till att bilarna står där de ska.

Ibland behövs emellertid förstärkning. Staden kan då ta hjälp av parkeringsbolag, vilket var fallet i den historia som utspelade sig i somras mellan 25 juli och 4 augusti.

Då delade en parkeringsvakt ut 198 parkeringsanmärkningar, till ett värde av totalt 141 000 kronor. Dem har staden nu bestridit.

Orsaken? Personen i fråga saknade ett förordnande, alltså ett beslut som utfärdas av staden och som ger parkeringsvakten tillåtelse att lappa fordonen i fråga.

– Det är den mänskliga faktorn, konstaterar Ann-Marie Lönnqvist, gruppchef på trafikenheten på Sundbybergs stad.

Gällde en dag

Visserligen hade parkeringsvakten fått ett förordnande utfärdat, säger hon. Kruxet var att det var utgånget och gällde i endast en dag: 6 juni, då Golfängarna fylldes av nationaldagsfirare och staden var i behov av extra vakter.

– När vi gjorde efterforskningen insåg vi att oj, han har jobbat under juli till augusti och saknat ett förordnande, säger Ann-Marie Lönnqvist.

Så staden har slarvat i det här fallet?

– Om man vill uttrycka sig så, då kan man säga att man har slarvat. Jag vill uttrycka det som att man har gjort kontrollen men inte fullt ut.

Hur allvarlig är den här händelsen?

– Absolut är det allvarligt. Det är därför det aldrig händer i stort sett.

Ann-Marie Lönnqvist poängterar att parkeringsvakten inte har gjort något fel. Sannolikheten att fler parkeringsvakter i Sundbyberg har saknat förordnande ser hon som "obefintlig".

När det gäller bestridandet av de 198 parkeringsanmärkningarna gjordes det helt på stadens initiativ, säger hon.

Polisen, som fattar beslut om att undanröja betalningsansvaret, gick på stadens linje. Den som redan har pröjsat sin bot ska få pengarna återbetalda av Transportstyrelsen.

Vad drar ni för lärdom av det här?

– Vi måste bli ännu mer noggranna i våra rutiner, säger Ann-Marie Lönnqvist.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-manga-miljoner-drar-staden-in-pa-p-boter/repvcr!znEGBaRedz8QFSvT3vPQXQ/