Vid fotbollsplanen i Krokängsparken har en ståtlig ek stått stadigt. Exakt hur gammal eken är vet man inte, men uppskattningsvis mellan 100 och 200 år.

I dag torsdag, ska den tas ner.

– Det är sorgligt. Både för att trädet har ett naturvärde men också ur ett historisk perspektiv, att den funnits länge på platsen, säger Otto Graffner, projektledare miljö vid Trafikverket.

Skulle flytta till ny plats

I samband med utbyggnaden av Hamnbanan togs en gestaltningsplan fram för området kring Krokängsparken. Den nya utformningen av järnvägen innebar nämligen att fotbollsplanen som tidigare legat i parken måste flytta på sig.

– Fotbollsplanen kommer att flyttas en halvplan söderut i parken och då hamnar den i konflikt med eken. Därför tog man beslutet att flytta eken, säger Otto Graffner.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/eken-som-tar-flera-ar-att-flytta/repsjh!9eJD92vfgkPpKBkAKvM38Q/

2017 inleddes processen att förbereda det aktuella trädet.

Arbetet gick ut på att beskära rotsystemet vid olika tillfällen för att stärka den del av rotsystemet som eken skulle få med sig i flytten.

– Trädet förberedes för att det inte ska få en chock vid en flytt. Därför ska det gå minst en växtsäsong mellan varje beskärning, sa Tobias Åkesson, miljöspecialist vid Trafikverket, i en tidigare intervju med GöteborgDirekt.

Ett arbete som nu visar sig vara förgäves.

Svårt angripen

Det började i våras med att en av ekens grenar blåste ner i en storm.

– Efter det inleddes en fördjupad utredning. Röntgen visade att stammen var ihålig från marken och upp till två meters höjd. Det har troligtvis orsakats av svampangrepp, säger Otto Graffner.

De nya insikterna omkullkastade flyttplanerna. Istället tog Trafikverket tillsammans med Göteborgs stad beslutet att ta ner trädet.

– En flytt kostar mycket pengar. Eftersom trädet är så angripet är det inte samhällsekonomiskt försvarbart, säger Otto Graffner.

Hur mycket har förberedelserna kostat?

– Det svaret har jag inte på studs.

Med tanke på allt arbete ni lagts ner – hur känns det?

– Flytten av eken har varit något av en ikon för hela projektet med Hamnbanans nya sträckning och det är därför vi lagt ner så mycket kraft på det. Hade vi kunnat fullfölja flytten hade det även blivit norra Europas största trädflytt. I det perspektivet är det väldigt tråkigt, säger Otto Graffner.

Arbetet med att ta ner trädet beräknas ta två dagar.

Stammen kommer att läggas ner som så kallad "död ved" i parken. På så sätt skapar man nya livsmiljöer i för växter och djur.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/har-skapas-nya-hem-for-insekter-och-fladdermoss/repvjr!TBmzUbXSdJ7DTSFB3mAz9g/