Mitt i har tidigare berättat om de två män och den pojke som ifjol åtalades för människorov i Järfälla.

De tre dömdes i Attunda tingsrätt för olaga frihetsberövande och grovt vapenbrott samt grovt olaga hot. Men åklagaren överklagade och menade att de tre skulle dömmas för människorov. Hovrätten gick på åklagarens linje och skärpte straffet för samtliga åtalade.

De två äldre som vid brottet var 18 respektive 20 år döms till fyra och ett halvt års fängelse. 17-åringen döms till tio månaders sluten ungdomsvård.

Hotade med pistol

Det var i juli 2023 som de tre personerna, beväpnade med en skarpladdad pistol, hotade en man i 25-årsåldern in i deras bil i Järfälla. Men tack vare ett vittne som såg kidnappningen och ringde 112 kunde bilen stoppas bara några minuter senare.

I bilen kunde polisen gripa de tre gärningsmännen och även beslagta pistolen. Enligt polisen ska offret ha sagt att han blivit kidnappad och att de tre personerna hotat honom med vapnet för att få pengar. Offret sa till poliserna att han var säker på att de skulle döda honom.

Hänvisar till nöd

De två äldre gärningspersonerna har uppgett att de fört bort målsäganden men att det skett under hot från en uppdragsgivare. Men det räcker enligt rätten inte för att åberopa nöd. Kidnappningen föregicks enligt rätten av planering och ett samförstånd mellan de tre personerna. De åtalade har heller inte kunnat bevisa hur de hotats.