Hon har precis landat efter några intensiva dagar på Bokmässan med sitt företag Lassbo förlag. Nu sitter hon fokuserad med bokföring mellan inplanerade möten. Dessutom är hon nybliven ägare, tillsammans med sin käraste, till en gård på södra Orust. Jo, det rör på sig för Josefin Lassbo och hon fyller sitt liv med mycket, både jobb och fritid.

– När barnen blir äldre och självständiga är det lätt att fastna framför någon Netflixserie. Men jag vill göra annat, säger hon som förutom sitt intensiva jobb dansar tango.

– Med tangon handlar det om en fullständig närvaro i kroppen. Jag har dansat i sex år och kan först nu känna att jag inte är någon nybörjare. Jag har ändå gjort saker tidigare, startat företag, hållit föredrag, stått på scen. Men ingenting har som detta gått så in i hjärteroten.

Ville bort

Uppväxten i Kungsladugård handlade mycket om mode, men också om något slags ensamhet.

– När jag var yngre visste jag att jag ville bort. Redan som elvaåring var det modedesinger jag ville bli. Jag är uppvuxen med symaskiner, mamma sydde teaterkostymer och jag ritade tidigt klackskor, hattar och kläder.

– I grundskolan var jag inte populär, hade ingen pojkvän. Men när jag började på gymnasiet på Schillerska träffade jag mina likar. Jag gick bildlinjen, som inte var något att ha. Men socialt! Jag fick ett nytt liv och genomgick en fullständig transformation.

Med siktet inställt på modedesign hamnade hon på Danmarks designskola i Köpenhamn. Hon kom att stanna i den danska huvudstaden i fem år med examen 2000.

– Jag älskade Köpenhamn. Gör det fortfarande. Jag förstår inte varför jag inte bor där. Men nu när jag blivit äldre har jag mer kommit att uppskatta Göteborg för vad det är och Majorna, som tagit hand om mig och mina barn.

Tillbaka i Göteborg fick hon jobb på Lindex och Kapp-Ahl och barn inom en kort period. Mitt i den intensiva karriären och småbarnsåldern skilde hon sig.

Som ensamstående startade hon projekt och företag, jobbade med ekomode i samarbete med bland annat Saab. Karriärshjulet snurrade intensivt. Men efter finanskrisen 2009 stod hon plötsligt utan jobb.

– Det var fruktansvärt. Jag trodde jag skulle dö. Jag gick från att ha en position med inflytande till ingenting alls. Då var det många som behandlade mig illa.

Nya projekt startades och lades ner. Så bestämde hon sig för att skriva en bok, som gjorde att hon kom i kontakt med ett hybridförlag i Ystad.

– Efter två timmar av vårt första möte undrade ägaren om jag ville ta över hennes verksamhet. Jag funderade ett tag och sa ja.

Startade förlag

Josefin Lassbo kom att jobba med förlagschefen ett år. Vid nyår 2020 var det dags att ta över.

– Men två veckor innan ändrade hon sig. Jag var ledsen ett tag, men så undrade jag vad jag hade förlorat. Jag hade skaffat ett team. Jag hade skaffat kunder. Så jag frågade om de ville jobba med mig om jag startade ett förlag.

Lassbo förlag var startat och både teamet och kunderna följde med. Nu driver Josefin Lassbo sin verksamhet i ett av kulturhusen vid Stigbergstorget.

– Jag som aldrig drömt om att jobba i förlagsbranschen. Men det funkar. Jag är bara chef och har fem jätteduktiga i mitt team. Men jag kan det här med affärsutveckling, coachning och ledarskap. Allt det får plats i det jag gör nu, säger hon som passade på att starta Majornas bokmässa med premiär i maj våras.

– Nästa år kör vi igen. Nu på Auktionsverkets kulturarena ihop med Textilval Litteraturfestival och Gathenhielmska 6 och 7 maj nästa år.