Sedan 2010 har Royalbiografens vänner delat ut ett stipendium på 10000 kronor till till någon med anknytning till Göteborg med omnejd, för hans eller hennes ”förträffliga och mycket personliga insats för filmkonsten”.

Tidigare har pristagare varit allt från skådespelare, filmare, regissörer, scenografer, manusförfattare och filmkritiker.

Dags för maskdesign

I år var det dags för maskdesign, som vid en ceremoni vid biograf Roy på Avenyn tilldelades meriterade Linda Boije af Gennäs. Hon som nått stor framgång inom både teater och film i produktioner på Backa teater såväl som i filmer som "Simon och ekarna" (som hon Guldbaggenominerades för), "Melancholia", "Unga Astrid" och "Utvandrarna".

Kvällens presentatör och prisutdelare, Pelle Johannisson, sa från scen:

– Det behövs olika kompetenser för att det ska bli bra film. I tolv år har Royalbiografens vänner delat ut priser till filmare, producenter, scenografer och skådespelare. Nu är det dags för maskdesgin eller makeupartist, om man så vill.

Smickrad över priset

Linda Boije af Gennäs, uppvuxen i Brunnsbo, var förstås smickrad över priset.

– Det var helt otippat. Jag är stolt över att min yrkesroll uppmärksammas. Jag är jättestolt och jättehedrad på alla sätt och vis.

Under kvällen visades Lisa Ohliins danska film "De standhaftige" ("Walk with me" 2015), där Linda Boije af Gennäs maskdesign har en betydande roll.

Motivering

Motiveringen till stipendiet lyder:

"Som maskdesigner och perukmakare inom teater, film och TV är Linda med sin stora yrkesskicklighet en av Skandinaviens mest erfarna, uppskattade och välmeriterade."