Hon utbildade för sig att bilda sig. För redan under gymnasietiden var det mot museernas värld som Carina Sjöholm tog sikte.

– Jag hade medelbetyg i högstadiet. Jag gjorde inte bort mig, men då jag gick på gymnasiet så släppte det och jag gick ut med höga betyg. Saker föll på sin plats, säger hon.

Hon som hade haft dansen – jazz, klassisk, afrikansk och modern, allt utom step – som främsta intresse fick upp ögonen för vad museerna kunde erbjuda. Att det både kunde vara spännande att jobba där och att på köpet vidga sitt kunnande.

– På gymnasiet hade jag en historielärare som var jättebra. Så när jag skulle göra prao sökte jag till Historiska museet, som inte finns kvar längre, men hamnade på Naturhistoriska museet. Jag kommer fortfarande ihåg den veckan jag var där, säger Carina Sjöholm, som trivdes där.

Uppvuxen i Stenungsund

Hon är uppvuxen i Stenungsund med en pappa som jobbade som brevbärare och en mamma som arbetade som städare och vaktmästare på en skola.

– Vi reste mycket och gick på museer. Jag upplevde min barndom som väldigt positiv. Mina föräldrar har alltid stöttat mig. De har gett mig modet att våga.

Efter gymnasiet jobbade hon i väntan på vidareutbildning.

– Jag var i ett storkök och sedan städade jag. Redan under gymnasiet jobbade jag extra som städerska.

Öppningsklart. Efter omfattande renovering är Sjöfartsmuseet Akvariet klart att öppnas från 10 december.

Öppningsklart. Efter omfattande renovering är Sjöfartsmuseet Akvariet klart att öppnas från 10 december.

Kai Martin

Men 20 år gammal började universitetsstudierna, med sikte mot drömmålet: att få jobba på museum.

– Jag sökte till journalistutbildningen och kom in. Men jag hade den här idén om att jobba på museum för att där skulle jag lära mig medan jag jobbade.

Så det blev kulturvetarprogrammet som hon kom in på och vägen mot museernas värld fortsatte. Det var också under utbildningen som hon träffade sin man, i år för 30 år sedan.

– Jag hade precis fyllt 21. Han var 22. Vi var båda på en studentklubb, som ingen av oss hade varit på tidigare. Så blev det vi. Om vi firat våra 30 år…? Inte jättemycket. Men vi har uppmärksammat det. Rest runt i Europa och i Sverige.

Museikarriär

Väl färdigutbildad startade Carina Sjöholm sin museikarriär där hon en gång gjorde sin prao, på Naturhistoriska museet där hon steg i graderna för att sedan hamna på Göteborgs stadsmuseum.

I museernas värld. Carina Sjöholm där hon mest trivs. I museernas värld.

I museernas värld. Carina Sjöholm där hon mest trivs. I museernas värld.

Kai Martin

Sedan 2017 är hon också ansvarig för Sjöfartsmuseet Akvariet. Det som stängde för en omfattande renovering 2018, men som nu öppnar 10 december.

– Det har rullat på väldigt mycket. Jag har väl aldrig planerat någon karriär, men har hela tiden hamnat i väldigt roliga jobb.

Nu ansvarar hon för nära nog hundra personer.

– Jag gillar det, även det administrativa.