Antikrundan på SVT rullades nyligen en historia utöver det vanliga upp. Den tog sin början i maj 1975 då Olle Tellander gick förbi en container i Sundbyberg. I ögonvrån såg han något som stack ut – ett dörrhandtag format som en kvinna.

– Jag tänkte att den kunde vara fin som bokstöd, så jag tog den. Sedan flyttade vi till Dalarna, då ställde jag den i fönstret med utsikt över Siljan. Totalt har det gått 48 år sedan jag hittade den, säger Olle.

Att den skulle kunna vara rejält värdefull slog honom inte förrän många år senare. Containern var utställd av en hyresvärd för folk att slänga gammalt bråte i.

Handtaget Eva stals från Stockholms stadsbibliotek 1975.

Handtaget Eva stals från Stockholms stadsbibliotek 1975.

SVT

Sexsiffrigt värde

Ritat av Gunnar Asplund och invigt 1928 anses Stockholms stadsbibliotek vara en av världens vackraste byggnader. I dag är det svängdörrar in, tidigare var det dörrar med handtag föreställande Adam och Eva, gjorda av skulptören Nils Sjögren.

2021 tog Olle Tellander med sig handtaget till Antik­rundan men det verkade då ha varit oklart om han eller biblioteket hade originalhandtaget. Då biblioteket kontaktades uppgav en person att originalet var i tryggt förvar i byggnaden.

Olle gick därefter igenom gamla tidningsarkiv och hittade till slut en notis om att bibliotekets handtag hade stulits 1975.

– Total gåshud! Vi pratar om arkitekturhistoria inte bara i Sverige, utan i hela världen, säger antikexperten Magnus Bexhed.

Olle kontaktade därefter åter Antikrundan, den här gången fick han handtaget värderat till 250 000 kronor. Det handtag som förvarades på biblioteket visade sig vara en kopia. Olle gjorde sig redo att återlämna originalet och tänkte att en rejäl hittelön väntade.

Stadsbiblioteket och plaskdammen 1938.

Stadsbiblioteket och plaskdammen 1938.

Stockholmskällan

Räknade med ersättning

Med tårar i ögonen kramades han om av bibliotekets biträdande enhetschef.

– Jag var rörd, hon var rörd och allt var tjolahopp tjolahej. Det var en jättefin kram, jag kan känna den när som helst.

Efter några månader fick han veta att det inte blir någon hittelön. Det är oklart om biblioteket någonsin anmälde stölden men Olle vände sig aldrig till polisen med handtaget – en förutsättning för att hittelön ska kunna utgå, enligt fastighetsägaren Stockholms stads jurister.

– Då blev jag förbannad! De har inte efterlyst det på 50 år och får nu tillbaka det. Jag skrev till dem att de borde skämmas.

Kaffekoppen Olle fick efter att han gett tillbaka handtaget till Stadsbiblioteket. Han erbjöds också en guidad visning.

Kaffekoppen Olle fick efter att han gett tillbaka handtaget till Stadsbiblioteket. Han erbjöds också en guidad visning.

Privat

Enligt fastighetskontoret har man erbjudit Olle en ”symbolisk gåva” som han tackat nej till. Olle menar att han erbjudits ”en kaffekopp och en guidad rundtur”.

– Folk har trott att det har varit Nils Sjögrens verk i Asplundska huset, medan det i själva verket har varit en kopia. Det retar mig. Hade jag förstått det här hade jag ställt ett ultimatum innan jag gav bort henne.

– ”Tänk på vilken stor grej du gjort till gagn för Stockholm”, säger de. Ja, men man hade väl kunnat få något för det också. 

Cecilia Svanberg, chef på Stadsbiblioteket, menar att både stölden och den utställda kopian har varit kända, och kan inte svara på vem som sa något annat 2021.

– Vi är ju jätteglada att det är tillbaka naturligtvis. Det är klart att det är fantastiskt roligt.