Johanneberg

– Nu är vi i den kritiska kurvan med bara tio centimeters marginal mellan en bergsknalle och ett hyreshus. Här behöver vi tilta huset sex grader för att komma runt med ekipaget som väger 320 ton, säger Tomas Andersson, arbetschef på Peab.

I Kiruna är husflyttar vardagsmat för Peab men i Göteborg är det en unik händelse. Förberedelserna inför den 500 meter långa flytten, från Gibraltargatan 17 till Orrspelsgatan 16, startade redan i november.

– Vi började med geotekniska undersökningar för att säkerställa bärigheten längs vägen. Vi har även knackat berg och kapat på grenar för att få en fri lejd för den stora trailern. Det är ett specialfordon från Nederländerna. Den har 96 hjul!

I vägen för nya kvarter

Bakgrunden till den spektakulära flytten är att området Gibraltarvallen står inför en förvandling. En ny detaljplan för området banar väg för nya kvarter inom campusområdet.

– Tillsammans med Chalmers ska vi utveckla en ny stadsdel för studentbostäder och akademin och även en härlig torgplats. Herrgården stod i vägen för planerna så vi är jätteglada att lämna över den till HSB, säger Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.

De nya ägarna är nöjda med det kulturhistoria husköpet – och flytten.

– Det är roligt att kunna bevara en kulturfastighet och dessutom ge den en bättre plats. Vår förhoppning är att utveckla ett framtida bostadsområde runt herrgården så den får tillbaka sin forna glans och återigen rymma bostäder, säger Lena Josgård, affärsområdeschef Fastighetsutveckling, HSB Göteborg.

Publikt. En stor folkskara beskådade den historiska flytten.

Publikt. En stor folkskara beskådade den historiska flytten.

Dino Soldin

Publik händelse

Den historiska händelsen lockade flera nyfikna åskådare. Anna Zahlbruckner från Chalmersfastigheter är en i skaran.

Har du sett något liknande?

– Nej, aldrig i verkligheten bara i husdrömmar och på bilder från Kiruna. Jag jobbar med campusutvecklingen. Detta är en del i den stora utvecklingen som sker därför tycker jag att det är extra intressant, säger hon.

Ovanlig syn. Att ett hus rullar förbi tillhör inte vanligheterna i Johanneberg och Göteborg.

Ovanlig syn. Att ett hus rullar förbi tillhör inte vanligheterna i Johanneberg och Göteborg.

Dino Soldin

Men det är faktiskt inte första gången Gibraltar herrgård flyttas.

Närmare 100 år in i sin historia köptes herrgården av Chalmers Tekniska Högskola, med avsikten att rivas. Tanken var då att bredda Gibraltargatan och bygga ett nytt bibliotek. Rivningen blev inte av och efter några decennier som bland annat arkitektkontor, flyttades i stället herrgården år 1974 – i två delar – de 400 meterna från Chalmers tvärgata till platsen Gibraltargatan 17.

– Flytten i dag blir förhoppningsvis den sista, hoppas alla inblandade.

Innan flytt.

Innan flytt.

Pressbild