Det var i torsdags kväll som personer från en politisk grupp ringde på hemma hos politiker i Sundbyberg. Gruppen beskrivs av Socialdemokraterna som en vänsterorganisation som vänder sig mot avhysningar av flyktingar i Sundbyberg. Det handlar om de flyktingar som måste lämna sina bostäder efter två år i kommunen.

– Man har gått alldeles för långt. Flera av de här politikerna upplevde det som väldigt störande och obehagligt. Det handlar om att få vara trygg i sitt eget hem, säger Peter Schilling (S) kommunstyrelsens ordförande.

Gruppen ringde inte på hos Peter Schilling, men representanter från S, C, L, V och M fick besök. Vad Peter Schilling känner till ska sju politiker ha fått besök av flera personer.

Inget våld

Ingen ska ha skadats och inga verbala hot ska ha uttalats. Men besöken har upplevts som obehagliga.

– Man har använt sig sig av maffiametoder, menar jag. Metoder som inte har ett dugg med det demokratiska samtalet att göra. Man har systematiskt pekat ut och gått hem till människor som har varit oförberedda och haft familj där som känt sig hotade, säger Peter Schlling.

Gruppen arbetar enligt sin hemsida mot en "extrem ojämlikhet på bostadsmarknaden" och kallar det som Sundbyberg stad gör för vräkningar som innebär att de nyanlända löper stor risk att hamna på gatan.

Peter Schilling menar att staden följer bosättningslagen när man ordnar bostad och annan social hjälp åt flyktingar under två år. Därefter ska personerna flytta och då detta inte har skett har staden tagit det till domstol.

– Det tar sju år att få bostad i Sundbyberg, Att låta friska unga män gå före i kön är ett helt orimligt krav, säger Peter Schilling.

Även hemma hos V

Moisés Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg, är en av dem som fick besök vid sin bostad. Han tycker att frågan om bostadskontrakt är viktig men att den måste drivas på ett annat sätt.

– Jag tycker definitivt att det är olämpligt att göra så här. De har plingat på hos mig också och jag tyckte att det var olustigt. Det här är helt fel väg att gå oavsett vilken fråga man vill driva.

Sundbybergs kommunpolis Johanna Lehnberg vill inte lämna mer kommentarer än det svar som kommer från polisens centrala mediecenter:

”Vi har två anmälda fall i nuläget där det i ena fallet är rubricerat som ofredande och i det andra förgripelse mot tjänsteman. Dock får vi se var brottsrubriceringarna landar eftersom vi nu samverkar med kommunen för att dels reda ut om det är hot mot förtroendevalda eller tjänstemän eller båda (det avgör var ärendena ska utredas) dels för att se om det är fråga om fler fall."

Mitt i har utan framgång sökt gruppen via den mejladress som finns på dess hemsida. På ett blogginlägg skriver organisationen dock att man ringde på för att lämna en skrivelse och att syftet inte vara att skrämmas eller att hota.

"Eftersom tiden var knapp, rättegångar mot hyresgäster kommer inom ett par veckor, samt att försöken att få till en meningsfull dialog helt grusats bestämde sig gruppen för att ringa på och överlämna skrivelsen personligen. Reaktionerna var helt olika, några politiker öppnade dörren och tog emot skrivelsen medan någon annan ringde polisen.", skriver gruppen i inlägget.