Hela Täbys mäktiga farmor kan bli staty
Tanken är att Estrid kan stå här på torget som en ny staty.
Täby kommun
20230608092111
20230609095510
Estrid finns redan på runstenar och i historieböckerna. Nu föreslår kommunen resa en staty utanför kommunhuset föreställande henne.
Nu har ett nytt förslag kommit upp på bordet i Täby kommun. Det är Alliansen i Täby som vill ha en ny staty utanför torget vid kommunhuset. Förslaget är att viktingkvinnan Estrid, alltså Jarlabankes farmor, ska resas på torget döpt efter henne- Estrid torget.
Estrid hittades 1995 i en utgrävning söder om Vallentunasjön i Täby kyrkby av arkeologer från Stockholms länsmuseum. Hon var en av 1000 talets mest mäktiga kvinnor i Täby- och Vallentunatrakten.
– Estrid var en mäktig kvinna i Täby och bör få samma uppmärksamhet som sitt barnbarn Jarlabanke, säger Erik Andersson (M) Kommunstyrelsen ordförande.
Hennes släktingar reste många runstenar, vilket även hon själv gjorde. Vissa av dem finns kvar idag och på två av stenarna vid Broby bro i Täby nämns hon. På en av dem står det: "Estrid lät resa stenar efter Östen, sin man, som drog till Jerusalem och dog borta i Grekland."
Finns i verklig docka
Man tror att Estrid blev 75 år gammal och överlevde två makar, sannolikt födde hon fler än tio barn, detta har man listat ut då sju söner nämns på runstenar, och förmodligen födde hon flera döttrar som inte nämns.
På huvudbiblioteket i Täby finns en realistiskt gjord docka av henne att beskåda men nu kan alltså en staty komma på plats.
– Eftersom Jarlabanke står utanför gamla kommunhuset passar det att Estrid står utanför det nya, det blir en bra övergång och visar dåtid och nutid, säger Erik Andersson.
Nu har kommunstyrelsen gett i uppdrag till kommundirektören att återkomma med ett förslag på hur en staty kan komma att bli verklighet. Efter det finns förslag på att en jury ska välja den konstnär som ska få skapa Estrid-statyn. Täby kommun föreslår att upplåta mark gratis och att konstnären själv bekostar statyn.
– Jag kan tänka mig att om vi tar beslut nu i sommar någon gång, nästa år kan arbetat komma igång, säger han.
Mer konst att se i Täby:
Jarlabanke: Stig Blombergs staty av Jarlabanke står på det nya stadstorget i Roslags Näsby och blåser i sitt horn.
Vart är vi på väg: Står vid Roslagsnäsby och ska fungera som en mötesplats och begreppet att vara på väg både fysiskt och psykiskt i livet.
Skapad av konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström.
Under vattens värld I samband med uppförandet av Täbys nya simhall tog Täby kommun beslut om att uppföra ny konst precis innanför dörrarna.
Konstverket är att är ett platsspecifikt mosaikverk som sträcker sig över två våningsplan.
Konstnärliga gestaltning skapad av Astrid Kroghs.
Hörnet konstverk vid Bilioteksgången
Täby kommun
Hörnet: Material
Konstverket är relativt nytt och är skapat av perforerad plåt. Konstnärerna tog ungdomarna till hjälp för att skapa verket som sitter på fasaden på mötesplatsen Hörnet.
Skapad av DIS/ORDER som är ett experimentellt och undersökningsbaserat designkollektiv med landskapsarkitekterna Karin Andersson och Johanna Bratel.
Skulpturstråk i Centralparken: I centralparken finns ett skulpturstråk som består av nio stycken bronsskulpturer som är skapade av skulptören Carl-Gustaf Ekberg.
Vill man kan man även lyssna på meditation, då det till varje skulptur finns en ljudfil för meditation. Ljudfilerna utgår från skulpturens tema.
Djuren i Vänortsparken: I Vänortsparken finns flera små djur som enligt konstnären ska påminna om att vi behöver ta det lugnt ibland också, särskilt i vår stressade tid, sätta oss ned och läsa en bok. De är skapade i brons, sten, stål bland annat.
Skulpturerna är gjorda av konstnären Eva Fornåå.
I Vänortsparken finns flera konstverk som föreställer små djur som tar det lugnt.
Täby kommun
Källa: Täby kommun/Mitt i
MariaSvensson
maria.svensson@mitti.se
08-550 550 09