Vinnarna i den nionde upplagan av Tensta konsthalls textpris har utsetts. Förstapriset gick till Hässelbybon Artur Bagheri för diktsviten Prinsens toner.

– Det känns surrealistiskt och helt otroligt. Bara wow, säger Artur Bagheri.

I juryns motivering står att samlingen har ett "rytmiskt, kraftfullt språk som går direkt mellan hjärtat och pappret" och att han rör sig "smidigt som en katt mellan hatets avgrund och 'Det Vackraste'. Som ett slag i magen."

Själv beskriver Artur Bagheri dikterna som en cocktail av det militanta och det romantiska.

– Det militanta är någon form av extrem avgrundsbild av hur jag kan uppfatta och se samhället. En symbolisk röst från min uppväxt och miljö. Det romantiska är det vackra i det, blomman som växer upp ur asfalten. Det är i kärleken jag vill stanna, men då måste jag först få ut det militanta först.

Uppstod i mörk period

Artur Bagheri är född 1998 och uppvuxen i Hässelby. Poesin har alltid varit närvarande i hans liv, i form av persiska nationalpoeter som Hafez och Rumi, jämte nutida nordiska poeter som Athena Farrokhzad och Yahya Hassan.

– Jag tänker att man alltid är en produkt av sin miljö. Uppväxten är det som formar en, på gott och ont, och Hässelby och Västerort har präglat mig.

Diktsviten uppstod under vad Artur Bagheri beskriver som en mörk period i hans liv.

– Jag hade det tufft privat och svårt att uttrycka mig kring det. Utloppet blev ord på papper, i anteckningar i min telefon. Där fick jag ut det och när det var i diktform kunde jag förstå hur jag kände och mådde. Det som var jobbigt, de tankar som skavt fick i ett poetiskt sammanhang, ett mönster, och det blev en räddning.

Tensta konsthalls textpris instiftades 2013 i syfte att formulera ett nytt kulturarv och uppmuntra till nya historier. I årets jury satt författarna Melody Farshin, Jens Lapidus och Nawroz Zakholy.