Under 2020 satte polisen upp tillfälliga övervakningskameror vid Hässelby torg och Vällingby torg. Kameror som fått förlängda tillstånd och sitter kvar, och som anses ha fått effekt på platserna. Den öppna narkotikaförsäljningen och skadegörelsen har minskat kraftigt.

Nu har polisen även satt upp tillfälliga kameror vid Hässelby strands t-bana, något P4 Stockholm var först att berätta om.

– Kamerorna blir trygghetsskapande för barnen på väg till skolan, medborgarna på väg till jobbet och för näringsidkarna, säger kommunpolis Karin Sarve till Mitt i.

Gäller i 90 dagar

Dåvarande kommunpolisen i Hässelby-Vällingby, Samuel Sjöö, sade 2020 att droghandeln redan då hade börjat flytta till Hässelby strand, där drogförsäljarna slapp kameror. När nu även kameror satts upp i Hässelby strand så är det alltså först och främst i 90 dagar tillståndet gäller. Därefter kan det förlängas.

Stadsdelsförvaltningen började i höstas förbereda en ansökan om ordningsvakter i Hässelby strand. Men arbetet släpar efter och förvaltningen har fortfarande inte skickat in någon ansökan.

https://www.mitti.se/nyheter/hasselby-strand-kan-fa-ordningsvakter/repuiw!TqIXlgsHOb5HxX6uZwnN4A/

https://www.mitti.se/nyheter/kameror-nytt-grepp-mot-oppna-droghandeln/reptiC!y5nNlqaj7RqfT7KBHpjiDQ/

Boende trötta på gängen

Mitt i berättade hösten 2021 om att bostadsrättsföreningar i Hässelby strand tröttnat på den växande narkotikahandeln och gängen i området. Man har vädjat till stadsdelsförvaltningen om ordningsvakter. Kommunpolis Jonas Jeffsell sade då att narkotikaförsäljningen sker på flera olika platser i området, bland annat utanför skolor.

– Brottsligheten brukar flytta på sig över tid beroende på våra åtgärder, och nu prioriterar vi kameraövervakningen i Hässelby strand. I den bästa av världar flyttar vi inte bara på brottsligheten genom våra olika åtgärder, utan minskar den, Karin Sarve.