För ett par år sedan berättade Mitt i Östermalm att planerna på åtta nya parkeringsgarage på Östermalm hade spruckit. Två av dem skulle ligga under Armémuseum och Historiska museet, men de föll på att markägaren ändrade sig.

Nu hoppas Stockholms stad kunna gjuta nytt blod i planerna på att gräva under de två museerna.

– Vi vill att gatan ska användas till annat än långtidsparkering, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd och ordförande i Stockholm parkering.

Det kommunala parkeringsbolaget har ett uppdrag i sin budget att återuppta dialogen med Statens fastighetsverk (SVF) för att se över möjligheten att bygga underjordiska parkeringsgarage där.

Minst garage i stan på Östermalm

Att staden vill gå vidare med de två museerna på Östermalm handlar dels om läget, dels om de fysiska förutsättningarna, säger Lars Strömgren.

– Det finns inte så många platser i centrala Stockholm med obebyggda ytor. Vid Armémuseum har man tidigare diskuterat möjligheten att bygga under gårdsplanen, då slipper man gräva under byggnader. Vid Historiska museet är det liknande förutsättningar, men Armémuseum är den lägst hängande frukten.

Vad talar för att staden och SFV ska komma överens den här gången?

– Dels finns det andra byggtekniska lösningar idag än för tio sedan, dels finns det ett större intresse idag för att utnyttja ytor i stan till annat än parkering.

Mitt i har tidigare berättat att behovet av parkeringsgarage är stort på Östermalm.

– Ur vårt perspektiv är Östermalm den stadsdel som har minst antal parkeringsplatser i garage, sett till behovet. Det är därför vi har ansträngt oss mest där, och haft så många projekt, sa Christian Rockberger, vd på Stockholm parkering till Mitt i Östermalm i november 2021.