Söktrycket till teknikutbildningar hos tjejer är lågt i vissa kommuner. Men Täby är den kommun där flest tjejer väljer utbildningen i hela Stockholms län.

Caroline Grip går årskurs 2 på teknikprogrammet, inriktning teknikvetenskap och tycker fler tjejer ska överväga programmet när det blir dags att söka gymnasium.

– Jag tycker man ska se det som ett alternativ som man kan titta på och inte rata programmet med en gång, som jag tror många gör, säger hon.

Själv sökte hon då hon alltid varit intresseras av ämnet, berättar hon.

– Sen är Åva en så stor teknikskola och jag hade hört bra om den, säger hon.

Att få fler tjejer att välja det tekniska programmet är avgörande för att öka söktrycket på ingenjörsutbildningarna menar Sveriges Ingenjörer.

Åva Gymnasium berättar att en del i den satsning gymnasiet gjort för att få fler tjejer till programmet är att lägga till inriktningen design, arkitektur och miljö.

– Vi tror att det arbete vi gör kring tjejer och teknik får spridning, om de tjejer som går Teknikprogrammet på Åva trivs och känner att det är rätt utbildning för dem får det spridning även till yngre syskon och kompisar så att de får upp ögonen för teknik som ett alternativ, säger rektor Annika Westin.

Förebilder en viktig del

Skolan har även en förening för tjejer på teknik, SupernÅva, där tjejer träffas mellan klasser och årskurser för att göra saker tillsammans utifrån gemensamma intressen.

– Vi arbetar också aktivt med att bjuda in kvinnor inom teknikbranschen som föreläsare för att de ska få möta kvinnliga förebilder, säger rektor.

Inte bäst i Sverige

Även om Täby ligger bra till i Stockholms län så ligger de inte bäst till bland Sveriges kommuner enligt analysen. Hammarö kommun som är den kommun med flest tjejer på teknikprogrammet med 10,6 procent tjejer.

Åva jobbar nu med att allt fler yngre tjejer ska få upp ögonen för ämnet.

– Vi bjuder exempelvis in till en teknikkväll för tjejer längre fram under våren. Där får de träffa elever och lärare på Åva. Vi har också inspirationslektioner för årskurs nio i teknik under hösten, där både tjejer och killar är välkomna, säger rektor.

Att få fler tjejer till teknikprogrammet är viktigt för att säkra kompetensbehoven som finns inom techbranchen menar hon.

– Det är avgörande att fler kvinnor väljer tekniska utbildningar och yrken och gymnasieskolan är en viktig del i det, säger hon.

Caroline Grip hoppas tror även att det viktigt att man får en annan bild av programmet för att få fler till programmet.

– Jag tror att uppfattningen om programmet behöver ändras. Många tror att de som går teknik bara är killar som programmerar, men så ser det inte ut, säger hon.