Klockan är halv fem en tisdagskväll. På Hamilton i Sollentuna sitter fyra vänner med varsin öl i glaset.

– Vill du snacka alkohol? Då har du kommit rätt, säger Leif Molin. 

För honom har alkohol en social funktion och de positiva delarna väger upp för honom.

– För mig handlar det om livskvalitet. Är det så att kroppen tar skada är det ändå värt det. 

Ses alltid på samma bar

Gänget på fyra är en del av en större grupp som ofta råkas på vid samma bar.

– Det är bara att komma hit, det finns alltid någon att snacka med här, säger Torleif Johansson.

I början av juni presenterades nya rekommendationer för hur mycket alkohol man bör dricka.

Rekommendationen är att alla ska undvika att dricka alkohol. Konsumerar man alkohol ska mängden hållas låg. Detta eftersom forskning visar att all konsumtion av alkohol kan innebära risker för hälsan.

På O'learys i Sollentuna förbereder restaurangbiträdet Alexandra inför kvällen.

De nya rekommendationerna har hon kollat på lite snabbt. Hon tror dock inte att gästerna kommer påverkas av dem.

– Man skojar lite om sådana råd. Lite så "nu har jag druckit två öl, då har jag egentligen druckit för mycket", och beställer in mer.

Lite längre bort, på Paddys nära stationen, sitter kollegorna Daniel och Johan och firar den första arbetsdagen tillbaka på jobbet.

Alexandra, restaurangbiträde på Olearys i Sollentuna har märkt att fler väljer alkoholfritt nu än tidigare. "Det  börjar komma väldigt många bra alternativ också. Det går att få smaken även om man inte vill ha berusningen".

Alexandra, restaurangbiträde på Olearys i Sollentuna har märkt att fler väljer alkoholfritt nu än tidigare. "Det börjar komma väldigt många bra alternativ också. Det går att få smaken även om man inte vill ha berusningen".

Stefan Källstigen

"Hade blivit deprimerad utan att dricka"

– Man kan väl få cancer av allt? Jag hade nog blivit deprimerad utan att få dricka öl, säger Daniel, som inte vill vara med på bild.

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karolinska institutet och psykolog, tror att rekommendationerna fyller en funktion för att människor ska kunna ta bättre beslut om hur de vill dricka.

– Jag tror att det finns en nytta i att ha riktlinjer baserade på en solid vetenskaplig grund. Det finns ett värde i att folk får kunskap om alkoholens påverkan så att de själva kan fatta informerade beslut kring sina vanor, säger hon.

Råd och rekommendationer kring alkohol ger alltså människor möjlighet att själva prioritera hur hälsosamt de vill leva, menar Sara Wallhed Finn. 

– Där är vi alla olika. En del prioriterar att ha så god hälsa som möjligt framför allt. För andra finns det andra aspekter som är viktiga. 

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare och psykolog.

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare och psykolog.

Magnus Fond

Pris och tillgång påverkar mest

Sara Wallhed Finn tror inte nödvändigtvis att råden kommer att göra att vi dricker mindre. Hon ger som exempel att Storbritannien ändrade sina rekommendationer för några år sedan. Då gjordes omfattande utvärderingar och de visade inte någon minskning i befolkningens drickande.

– Det som främst påverkar hur mycket vi dricker är inte den här sortens rekommendationer. Det är främst priset och tillgängligheten. Vi dricker mindre om alkoholen är dyr och svår att få tag på.