AB Borätt och Seniorgården, som ägs av JM, har köpt marken av kommunen för 149,5 miljoner kronor och nu växer de nya kvarter fram där Sollentunamässan låg tidigare.

– Byggstarten är ögonblicket då visionen blir verklighet och det är definitivt värt att fira, säger Christina Lamminen, vd på AB Borätt.

Intill tornbyggnaden byggs även en lägre del. Totalt ingår cirka 20 000 kvadratmeter med plats för omkring 220 bostadsrättslägenheter, varav cirka 25 procent blir seniorbostäder.

Förutom bostäderna ska fastigheterna innehålla cirka 500 kvadratmeter lokalytor och 930 kvadratmeter som kan komma att utnyttjas som antingen tillkommande bostäder eller lokaler.

Böljande balkonger

På plats för att ta det första symboliska spadtaget var utöver Christina Lamminen även JM:s koncernchef Johan Skoglund, samhällsbyggnadsnämndens ordförande Anders Manell (L), och kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

– Det är mycket glädjande att produktionen av de nya kvarteren vid Malmplan kommer igång. De är en viktig del i arbetet med att vidareutveckla centrala Sollentuna och Tureberg, allt med målet att bidra till en mer trivsam, trygg och färgstark stadsmiljö, säger Henrik Thunes.

Platsens havsnära historia har varit en viktig utgångspunkt i gestaltningen av det nya kvarteret, vilket bland annat syns i Ture Torns böljande balkonger.

Cirka 30 bostäder sålda

Hittills har AB Borätt startat försäljningen av 70 bostäder i kvarteret och cirka 40 procent av dessa är bokade.

Nästa säljstart i kvarteret sker i april av AB Borätts systerbolag Seniorgården, som kommer att bygga seniorbostäder.

De första inflyttningarna i höghuset planeras till fjärde kvartalet 2026.