Två rån mot unga ska ha inträffat i Kristineberg/Fredhäll på Kungsholmen i förra veckan.

I det ena fallet hade klockan blivit sju på kvällen den 22 november när en pojke i tonåren var på väg hem. Flera personer kom då fram och utsatte honom för våld.

– Han befann sig nära sin bostad, gärningsmännen tvingade sig in i lägenheten och tog saker, säger kommunpolisen Ola Åkesson.

Polisen talade med grannar och kontollerade övervakningskameror i området efter rånet. Dock har ännu ingen misstänkt gripits.

Flicka rånades

Dagen därpå, i ungefär samma område, blev en flicka utsatt.

– Hon var ute och gick vid åttatiden på kvällen när en person utsatte henne för ett visst våld och tvingade ifrån henne mobiltelefonen.

Inte heller i det här fallet har någon misstänkt gripits.

– Men vissa omständigheter talar för att vi kan komma vidare i utredningen, säger Ola Åkesson som inte vill gå in på detaljer.

Om rånen hänger ihop är för tidigt att säga.

– Det är klart att vi tittar på eventuella samband. De har skett i närtid och i samma område, men det är för tidigt att säga om det kan vara samma gärningsmän.

Rånen har blivit färre

2019 var det en stor topp vad gäller rån i Stockholm, så även på Kungsholmen. 70 rån anmäldes då i stadsdelen. Vid 18 av dessa var brottsoffret under 18 år.

I år har 35 rån hittills anmälts. Med de två som skedde i förra veckan har elva av dem varit riktade mot ungdomar.

– Det är inte jättemånga och det ligger på lägre nivå i år om man tittar några år tillbaka. Förhoppningsvis kan det fortsätta nedåt, säger Ola Åkesson.

– Men det är allvarliga brott och det är tragiskt att de här unga personer har utsatts.

Med anledning av rånen i Kristineberg/Fredhäll har polisen ökat sin närvaro i området.

– Det är för att jobba brottsförebyggande och öka tryggheten där.