Flera band med sopor far fram genom eftersorteringens system i Bristaverket i Märsta med en hisklig fart. Hit förs hushållssopor från flera norrortskommuner för att så småningom förbrännas till fjärrvärme. Men först sorteras all metall och plast ut ur soporna med hjälp av NIR-teknik (Near Infra Red).

– Det är en ljusstråle som är nära infrarött ljus i våglängden som lyser och reflekteras. Då kan processorerna sedan identifiera olika material. Det är en sofistikerad teknik och egentligen samma teknik som man har när man pantar flaskor och burkar, säger Stellan Höglund som är anläggningschef för Sörab.

Sörab har tillsammans med Stockholm Exergi utvecklat en modern verksamhet för avfallssortering i anslutning till Bristaverket. I den nya sorteringsanläggningen ska hushållens egen sortering kompletteras genom en automatiserad sortering för att lyfta ut ännu mer av återvinningsbara material innan avfallet går till förbränning.

Här har plasten separerats och paketerats.

Här har plasten separerats och paketerats.

Johanna Wallén

11 000 ton plast

När en stråle identifierar plast som kommer farande på bandet skickas tryckluft på plasten och den skjuts vidare till ett annat fack än det de vanliga soporna ramlar ner i och på så sätt separeras från varandra. Plasten paketeras sedan i stora balar som skickas till Motala och Svensk plaståtervinning för att bli till ny plast.

Trots att eftersorteringen bara är en komplettering till den sortering som redan görs av invånarna i norrort sorterar Bristaverket ut 11 000 ton plast varje år och 2 520 ton metall.

Det kan låta mycket men Cornelia Malder, som är hållbarhetsspecialist på Stockholm Exergi, poängterar att norrortsborna är duktiga på att sortera sitt hushållsavfall.

Då och då görs plockanalyser på anläggningen för att bilden av vad invånarna slänger i sina sopor ska tydliggöras.

– Medvetenheten om plasten tar egentligen fart nu. Folk källsorterar mer och mer och medvetenheten ökar hela tiden. Det är bra för vi har inte kapacitet att ta hand om all plast. Vi är som sagt bara ett komplement, säger hon.

Johanna Wallén

Moped hittade till Bristaverket

Till eftersorteringen kommer lite av allt. Vissa saker förvånar till och med anläggningschefen.

– Vi får in alla typer av sopor. Av de mer udda slag kommer många sexleksaker, även sådana stora dockor men vi får också in vapen ibland och en gång kom en hel moped, säger Stellan Höglund och skrattar.

Mopeden blev till skrot i den stora krossen. Det händer också att polisen kommer till anläggningen ibland för att försöka hitta ett vapen de tror ha slängts bland soporna. Men enligt Stellan har de aldrig lyckats hitta något där.

Cornelia Malder och Stellan Höglund framför ett berg av plast.

Cornelia Malder och Stellan Höglund framför ett berg av plast.

Johanna Wallén