I dag har 16-19-åringar möjlighet att söka kommunala feriejobb.

Staden vill sänka åldersgränsen till 14 år på prov – och först ut att testa, i mindre skala, är Enskede-Årsta-Vantör och Järva.

– Det är stadsdelar där vi ser att socialtjänsten redan arbetar väldigt aktivt med målgruppen och där det finns ett stort intresse för projektet, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd.

Planen är att runt tio 14-15-åringar per område ska arbeta, med tydlig handledning, under en treveckorsperiod sommaren 2025. Tidigare var förhoppningen att inleda projektet redan i år, men enligt borgarrådet gör pågående avtalsförhandlingar att det drar ut på tiden.

– Vi behöver ytterligare ett verktyg för att nå socialt utsatta ungdomar innan de har hamnat snett. Det här är en insats för att förhindra att barn dras in i kriminella gäng men också ett sätt att nå unga med annan social problematik, till exempel personer med långvarig skolfrånvaro, säger Emilia Bjuggren.

Komplement

Tanken är att projektet kan bli ett komplement till andra insatser. Det blir socialtjänstens uppgift att identifiera vilka som är i behov av de nya jobben.

– Förhoppningsvis blir jobben en meningsfull sysselsättning och en chans att öva på att ta ansvar, till exempel genom att passa tider, säger Emilia Bjuggren.

Vilka arbeten ungdomarna får återstår att se. Men det kan till exempel handla om hemtjänst, förskola och parkskötsel.

Centerpartiet, som för ett år sedan la en motion om att sänka åldern för de kommunala feriejobben till 13 år, beklagar att det inte blir så och att det inte testas i fler områden.

 – Jag välkomnar att S-styret har lyssnat på delar av vårt förslag. Men det är beklagligt att de inte sänker åldern till 13 år och att Skärholmen, Farsta och Skarpnäck inte finns med bland de utpekade områdena. Åldern på ungdomar som rekryteras till kriminalitet sjunker och fler rekryteras under sommaren. Varje 13-åring som låter bli att ta till vapen är en vinst, säger Jonas Naddebo (C), gruppledare.

Emilia Bjuggren hävdar att man inte alls genomför C-politik, utan att man höjde ambitionen för att utöka målgruppen för sommarjobb redan 2014. Pilotprojketet ska utvärderas nästa höst.

– Vi börjar så här, säger Emilia Bjuggren.

Ett beslut om pilotprojketet tas av politikerna i arbetsmarknadsnämnden på tisdag, 23 april.