Bålsta

Håbo Skateboard Klubb har sitt ursprung i ett möte i en skog 1992. Där mötte Stefan ”Lillis” Åkesson på några ungdomar som ”tänkte leka skogsbrand”, som han uttrycker det. Han frågade vad de egentligen ville göra. Svaret­. Åka skateboard. Det var början, men ändå inte.

För egentligen är klubben betydligt yngre än så.

– Det var när vi flyttade in i IP-gallerian 2017 som det startade på allvar. Det var den första riktiga skejthallen, säger Stefan ”Lillis” Åkesson.

Det var då man drog
i gång klubben på ett mer seriöst sätt. 2022 stängdes skatehallen och jakten på en ny plats påbörjades.

Stefan Åkesson, bröderna Robert och Jonas Norén samt Bengt Gustafson  i Håbo Skateboard Klubb.

Stefan Åkesson, bröderna Robert och Jonas Norén samt Bengt Gustafson i Håbo Skateboard Klubb.

Daniel Sjöberg

Nu håller man till på Fabriksvägen i en stor hall som bland annat inrymmer ett gym och en idrottshall.

– Vi ville fortsätta. Vi drog i gång en bra verksamhet med mycket blandade åldrar och det tog vi med kommunen och då hittade de den här, säger Robert Norén, som sitter i styrelsen.

Letar efter större

I samband med detta anslöt sig klubben till svenska skateboardförbundet och riks­idrottsförbundet. När 2022 sammanfattades hade klubben 87 medlemmar.

– Vi har ett stort ålderspann, från 4 år till 58, och både killar och tjejer, säger Robert Norén.

Och klubben hoppas på ett större utrymme.

– Föreningen växer och gör det hela tiden. Kommunen vet att vi vill ha något större, säger Åkesson.

– Vi får ett större gehör om vi har fler medlemmar. Vi har ett väldigt bra samarbete med kommunen och de var väldigt lyhörda när de beslutade att de skulle bygga ut aktivitetsparken för skateboard.

Dylan, Noel, Vincent och Oskar gör sig redo för ännu ett pass i skateboardhallen där det smids stora planer inför framtiden.

Dylan, Noel, Vincent och Oskar gör sig redo för ännu ett pass i skateboardhallen där det smids stora planer inför framtiden.

Daniel Sjöberg

Just detta har väckt intresset ytterligare för sporten som numera har OS-status och just en OS-åkare är något Stefan ”Lillis” Åkesson hoppas lotsa fram. Själv har han tävlat på hög nivå i många år.

– Min gren är inte med där, annars hade jag velat vara med. Men någon som är ung nu, kanske hamnar där om några år, från Håbo.

Dylan och Noel är tolv år gamla.

– Vi kör väl fem dagar
i veckan. Det är kul, säger de.

Får Håbo en OS-åkare
i framtiden?

– Hundra procent. En räcker inte.