Av de 210 högstadieeleverna tog 153 chansen att gå till skolans valurna förra fredagen. Klass 7A var andra klass för dagen att få rösta.
– Det kändes lite nervöst, men jag visste vilka jag skulle rösta på, sade Charles Smith, 13, från Hässelby, efter att han kommit ut från salen som ställts i ordning dagen till ära.
Klasskamraten Lucas Carlsson, 12, säger att det varit mycket val på schemat på SO-lektionerna efter sommaren.
– I början var det roligt. Men det har varit mycket samma sak på varje lektion på slutet. Det är lite skönt att valet snart är över, säger han.
Elevrådets ordförande, 15-åriga Vällingbybon Hadise Kakar, var en av dem som hjälpte till att räkna ihop rösterna. Hon och klasskompisarna har förberett sig för skolvalet genom att bland annat göra valkompasser.
– De yngre är nog inte jätteintresserade. Men i nian finns det många som är väldigt intresserade. Det är så mycket om valet och politiken på sociala medier, runt omkring oss och själv pratar jag mycket politik med vänner och med familjen. Det är svårt att inte dras med, säger Hadise Kakar.
Vilka frågor är viktigast för er ungdomar, skulle du säga?
– Ökad jämställdhet. Killar tar ofta mer plats och syns mer än tjejer. Det är svårt som tjej att våga stå upp för sin åsikt, att göra sin röst hörd. Även om vi är flera tjejer som håller med varandra i en fråga, så märks det sällan. Där hade det behövts fler förändringar, men hur är en svår fråga.
Psykisk hälsa bland unga lyfter Hadise Kakar som en annan viktig fråga.
– Elevers mående och lärares mående är viktigt. Och det ska vara tryggt och säkert att vara i skolan.
Olika förkunskaper
SO-läraren Karin Grennard har varit med och anordnat två tidigare skolval på skolan. Det är stor skillnad på elevernas förkunskaper i sakfrågorna, menar hon.
– En del av våra elever tittar på nyheterna varje dag med föräldrarna. Andra får bara lära sig i skolan om politik och hur landet styrs.
Vad blev då resultatet? Socialdemokraterna tog till slut hem valet på skolan, med närmare 31 procent av rösterna. Vänsterpartiet blev näst störst med 25 procent. Sverigedemokraterna blev tredje största parti med 13 procent av rösterna.
– S och V var starkast även vid vårt förra skolval, så den trenden följs, sade Karin Grennard.