Veckan innan jul kom blidvädret och snön smälte bort. Eftersom det krävs mellan 30 och 40 centimeter natursnö för att kunna preparera skidspår vid Veda och IP är utsikterna små att det kommer tillräckligt för under lovet.

För den som gillar att åka skridskor utomhus ser det lite bättre ut.

Vid Karbyskolan spolar ett föräldrakooperativ isbanan om det blir minusgrader.

Och uppe i Kårsta ser chanserna goda ut för skridskoturer på Bergsjön trots att snön smält bort och isen ligger spegelblank den här artikeln skrivs. Särskilt om temperaturen vänder neråt igen.

– Slår det om till minus tjocknar isen och den blir kanon att åka skridskor på, säger Kårstaprofilen Staffan Hassius. 

Han håller tummarna för att temperaturen inte ska pendla för mycket runt nollan eftersom det då finns risk för luftfickor ska uppstå i isen.

På Bergsjövallen görs isen ordning av ideella krafter GoIF Kåre med vatten ur ån som rinner från sjön. När den här artikeln skrivs, några dagar innan jul, stod vattnet lågt i ån.

– Om det fylls på börjar vi direkt att göra is. Men jag tror att det kan dröja ett par veckor innan vi har bra is på Bergsjövallen, säger Staffan Hassius.

Med mildare vintrar minskar möjligheterna att få bra uteisar.

– Senast Golf Kåre spelade bandy på Bergsjövallen var 2018 i januari. Det är fem år sen. Bergsjövallen invigdes 1986 och då spelade alla våra seriematcher där. Det var sällan vi spelade någon annanstans.

Det ser han fram emot att få i ordning isen till denna säsong.

– Man vill ha lite kyla på kinden, sätta sig i en snödriva och äta limpsmörgås och dricka choklad. Så blir det när vi har is på Bergsjövallen.