Dagarna efter jul är det många Täbybor som vill bli av med granen. Sorterar man den rätt kan granen sprida ljus och värme även efter jul.

Under två veckor i januari kan du som bor i villa eller radhus och betalar den högre grundavgiften för villa i Täby få din julgran hämtad. 

Vecka 3 kommer den till Täby kyrkby, Skarpäng, Ella gård, Ella park, Ensta, Vallatorp, Erikslund, Vallabrink, Visinge och Lövbrunna.

Vecka 4 hämtas granen i Gribbylund, Löttingelund, Ullna strand, Roslags-Näsby, Lahäll, Näsbypark, Viggbyholm och Hägernäs.

Lägg ut granen som den är, men utan pynt och belysning, vid din hämtningsplats för sopor innan klockan sju på morgonen samma dag.

De insamlade julgranarna går till energiåtervinning och omvandlas till fjärrvärme och el.

Återvinn på tippen

För de som själva vill återvinna sitt träd är det till Hagby återviningcentral man ska åka. Granen går därefter till värmeverk och förvandlas till fjärrvärme och el.

Sorterar man sin gran kan en ynka gran ge el som räcker till att köra fyra fulla tvättmaskiner.

Ingen gran i sjön

Varje år brukar granar kastas i Rönningesjön för att gynna abborren, men i år blir det andra planer istället. Sportfiskarna som håller i arrangemanget tillsammans med skolelever ska i år istället lägga sten på isen på Vallentunasjön vid Täbysidan . Stenen sjunker till botten när isen sedan smälter. Insatsen görs för att gynna gösen.

Gösen är inte hotad berättar de och huvudsyftet med aktiviteten är att lära barnen om Täbys vatten samtidigt som man övar isvett.